НЕВЕНА НИЈЕ ЈЕЛА МЕСО ПУНИХ 20 ГОДИНА: Шокирала се резултатом, потом избацила и СИР!
Тврди да међу "здравом" храном има много нездраве!
За Невену Веселиновић (40) бити веган је начин живота, није у питању само исхрана, јер вегани бирају козметику која није испитивана на животињама, која нема животињске састојке, једнако као и прехрамбене намирнице. Она је за испричала како се одлучила на овај начин живота, шта за њу подразумева здрав живот, колико је важан детокс и како изгледа њен избалансирани оброк.
- Одлука да постанем веган је базирана на чињеници да ми је месна и рафинисана храна одувек изазивала тежину у стомаку, и после неколико залогаја. После ње сам се осећала тромо, тешко, поспано, што и не чуди с обзиром на количину адитива, хормона, седатива и појачивача апетита, мириса и укуса коју садржи. Једнако као и прерађена посна пецива. То је био главни разлог због ког сам престала да једем месо, пре 20, а затим и рибу и млечне производе пре 8 година.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/10/10/jdj.jpg?itok=lkOrkB9h)
ЗБОГ ОВИХ ВЕЖБИ ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИЗГЛЕДА ПОПУТ МОДЕЛА: Убице су целулита и вишка кг, а резултати су видљиви за пар дана
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/03/18/profimedia-0586622911.jpg?itok=GHwNw0lP)
ЗА 15 ДАНА РЕШИТЕ СЕ ВИШКА КИЛОГРАМА: Само додајте ОВАЈ ЗАЧИН у воду, смрт је за САЛО
И међу веганским призводима има много оних који не ваљају!
Иначе, Невена је већ две деценије акредитовани стручњак за макробиотику у медицинске сврхе, МА студент биљне органске производње, власница је Инстаграм странице Веганлук, на којој дели едукативни садржај, аутор је и гост многобројних тв и интернет емисија на тему исхране, здравља и заштите животне средине. Осим тога, она је оснивач и организатор прве и једине "Поп Уп" Органске пијаце у региону и власница јединственог органског веган бара у оквиру чијих активности промовише здраву прехрамбену домаћу производњу и самоодрживи развој.
Веганска исхрана не мора, и није априори нити подразумевано здрава, има много веганских призвода који спадају у популарно названо "џанк фуд" иако су вегански.
- Међу тим прозивода се налазе и многи који носе ознаку "здраво" и купују се у специјализованим продавницама "здраве" хране. У таквим производима има пуно слаткиша са много агаве и фруктозе и других заслађивача који се нуде као здрава опција, а нимало нису. Изазивају једнак или гори ефекат од белог рафинисаног шећера. Фруктоза из сировог воћа, није иста као индустријска фруктоза која се додаје производима и представља нездраву мешавину глукозно фруктозног сирупа из кукуруза. Ако се пак бира биљна исхрана која обилује антиоксидансима, клице, микрибиље, беланчевинама и mikronukrrijentima пребогате махунарке ( црвено сочиво, наут, мунго пасуљ) или интегралне житарице и псеудожитарице попут хељде, киное, амаранта, и антикосидантно воће попут антиканцерогеног бобичастог воћа, уз пуно воде и незаслађене лимунаде, онда су промене предивне и евидентне.
Дакле, обиље зеленог поврћа, много течности, без кафе и кофеинских напитака, без рафинисаних оброка, пржења, белих овсених хлебова. Избалансирана целовита исхрана која вам омогућава да природно унесете коктел и пробиотика и пребиотика и да организам има створене услове и да их апсорбује представља велики и значајан корак ка здравијем животу.
Није детокс све што се детоксом зове
- Детокс је веома важан. Али није све што се данас назива детоксом здраво и препоручљиво. Важан је јер нам омогућава да се очистимо од патогена. Ми смо 90 % бактерија, а 10 % људско биће. Али нису све бактерије лоше. Неопходни пробиотици и јесу наше добре бактерије захваљујући којима ми усвајамо храњиве састојке из хране. Да бисмо их имали довољно, морамо да очистимо и трансформисемо наш микробиом. Зато је детокс важан. Он треба да буде прилагођен стању и добу особе, када се у њега правилно уђе, као и да сам детокс који подразумева течну храну ( сокове) буде од адекватних намирница, где предност дајем зеленишу, посебно тамно зеленом лиснатом поврћу у комбинацији са ароматичним биљем и антиоксидансним воћем.
Невена не узима додатке исхрани, а истиче да је то због тога што не једе месо.
- Месо није супериорна намирница да бих је ичим заменила. Додатке исхрани које узимам су природни екстакти најмоћнијих биљака на свету у праху, које су сушене на ниским температурама како би сачувале све активне састојке. Ту спадају медицинске гљиве попут чаге и храстове сјајнице, затим слатководних алги, бобичастог воћа, и адаптогени попут куркуме и ђумбира.
ИЗБАЛАНСИРАН ОБРОК
Она посебно води рачуна о добро избалансираном оброку, а модел избалансираног биљног оброка подразумева 60 % поврћа ( кељ, броколи који садрзи све есенцијалне аминокиселине, тиквица која обилује влакнима и хидрира) / 20-30 % целовите житарице или псеудо житарице које су богате сложеним УХ, минералима и витаминима, одржавају ситост и обезбеђују равномерно ослобађање енергије, али су богате и протеинима( хељда, киноа или амарант) 5-10 % махунарки / пример црни пасуљ или црвено сочиво ( које је богато и бета каротеном и изузетно богато протеинима, врло укусно, лако сварљиво и усвојивих састојака).
За доручак се масно и слано не једе
- Доручак треба да буде антиоксидансни, јак за ћелије, а лаган за дигестивни систем, а не обратно. Дакле, ништа масно ни слано, супротно од оног што смо дуго слушали. Куповне каше са шећером су бацање новца и здравља, боље направити своју кашу од хељдиних или просених пахуљица, затим дивље бобочасто воће ( може и замрзнуто), гоји бобице, семе босиљка или chia семе и незалсађено органско биљно млеко или вода. Или само зелени смути од поврћа, бобица, воде и јабука. Какао или рогач напитак уместо кафе, и пуни сте енергије целог дана. А пре свега, после јутарње воде, зелени сок од спелтине или јечмене траве у замрзнутим стању размућен са мало воде. Чисти организам, смањује ацидозу, поправља крвну слику, обнавља ћелије и подиже ниво енергије.
СУПЕР РУЧАК:
Као пример тога, Невена нам је открила како изгледа њен супер ручак:
Протеинска макробиотичка чинија са махунаркама и поврћем
За овај оброк вам је потребно:
- црвено сочиво
- барени карфиол са спанаћем или зеленом салатом, грил тиквицама, цвеклом и бундевом
- хељда или киноа и просо
- конопљино семе, јер је то изузетно протеински богата намирница идеалног односа омега 3 и омега 6 (1:3 )
Невена сматра да је у нашој земљи могуће да се хранимо на овај начин, а ту јој помаже и дугогодишња пракса, будући да има свој ресторан где све о чему прича и презнтује на тањиру. Сматра да тренд биљне исхране очекивано узима све већи замах и да више није уопште необично када неко не једе месо нити било шта друго животињског порекла.
Истиче да је с годинама научила како да направи добру комбинацију намирница и сматра да сви могу да се прилагоде овом начину исхране.
- Инспирацију проналазим у двадесетогодишњем раду у стицању знања о појединачним намирницама, у природи и по интуитивном осећају на основу којег комбинујем намирнице. Више се не забављам припремом хране ради изгледа и укуса, сада ме много више занима лековитост и учинак исхране на здравље и бавим се радом на добијању што боље комбинације састојака који дају максимум добробити за организам. То је моја страст. Органилептику остављам занатлијама и куварима, чије умеће поштујем, али ја се бавим науком на тањиру. И то је јединствен концепт који заступам и нудим - закључила је Невена.