НИЈЕ АЛКОХОЛ ГЛАВНИ КРИВАЦ - Све више СРБА има масну јетру, а то је због једног састојка у овој храни
Ако сте решили да прочистите свој јеловник и дате све од себе да се здравије храните, шећер је сигурно једна од првих ствари које сте протерали са јеловника.
Међутим, сигурно ни не сањате у колико се облика он појављује и колико га је тешко избећи, нарочито овај вид шећера који је најчешћи и уједно и најопаснији.
Шећер је одавно сврстан у једну од "4 белих смрти", али је он уједно и једна од основица индустријске хране. Због тога се произвођачи служе различитим триковима да купце "преваре" и сакрију га на етикети. Има много врсти шећера и сваки од њих има различит утицај на наше здравље, али глукозно-фруктозни сирупи се сврставају међу најопасније, а уједно и најчешће. Све о њима испричао је Мирослав Оташевић, оснивач сајта "Шта једем?".
Пре свега, треба имати на уму да људски органи раде на глукозу. Фруктоза је, с друге стране, два пута слађа од глукозе и зато је произвођачи често бирају као заслађивач.
Будући да је фруктоза саставни део воћа, многи мисле да је самим тим фруктоза здравија од обичног шећера, што никако није истина.
Када фруктозу уносите кроз воће, уједно уносите и влакна, воду, витамине, пектин и друге састојке који ће ниво шећера у крви одржати стабилним упркос фруктози и дати вам ситост. Индустријска фруктоза је потпуно друга прича.
Наиме, индустријска фруктоза која се користи у прехрамбеној индустрији се добија вештачким путем из скроба, и то најчешће кукуруза. Негде се назива "кукурузни сируп" (не заборавите да је између 70-80 одсто кукуруза у свету ГМО).
Добијена сирупна смеса представља мешавину глукозе и фруктозе у различитим односима. Глукозни сируп, фруктозни сируп, глукозно-фруктозни сируп, високо фруктозни сируп су различита имена (одређена тим односом) за такав сируп.
Баш тај сируп ћете углавном наћи у свој индустријској храни, а нарочито слаткишима, а баш он је према најновијим истраживањима један од највећих узрока гојазности и разних метаболичких синдрома.
ШТА МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ О ОВИМ СИРУПИМА?
- Фруктоза се јако споро метаболише и то искључиво у јетри. Ако добијете "масну јетру", велика је вероватноћа да сте је добили од слаткиша заслађених фруктозним сирупом;
- Због оптерећења јетре фруктозом, долази до повећања масноћа у крвотоку, могуће појаве дијабетеса, гојазности, успорења метаболизма читавог организма. Дакле слаткиши нису опасни само због шећера, већ због шећера које тешко метаболишете.
- Ако уносите глукозно-фруктозни сируп, постоји велика вероватноћа да ваш организам неће добро метаболисати здраве масти које уносите током дана, јер мозак од јетре (оптерећене метаболисањем фруктозе) "добија" информацију да му нису потребне, колико год здраве биле.
- Глукозно-фруктозни сируп у себи не садржи ништа нутритивно вредно.
- Веома се лако конвертује у нездраву масноћу.
- Код млађе популације се доводи у вези са хиперактивношћу.
- Добијање овог сирупа је хемијски процес у коме учествују метали као катализатори.
- Наши блиски преци су уносили фруктозу искључиво путем воћа, природним путем. Ми смо прва генерација која фруктозу уноси вештачким путем и то у 5 пута већој количини него наши преци.