НИЈЕ ДО НЕРВОЗЕ: Када престанемо да пушимо, гојимо се управо због овога...
Све се мења.
Утицај никотина на метаболизам је веома комплексан. Претпоставка је да никотин појачава утицај лептина и грелина, што резултује смањеним апетитом.
Лептин је полипептид који се производи у масном ткиву. Концентрација лептина одржава количину енергије која је складиштена у масном ткиву, а ниво циркулишућег лептина прати унос калорија и директно је пропорционална количини масног ткива.
ВИШЕ ОД ТРЕНИНГА! Да ли би пробала ПЛОГИНГ? Начин трчања чији циљ је МНОГО већи од затегнутог тела!
Грелин је хормон који стимулише апетит, а ради се о полипептиду који се производи у желуцу. Он се, заједно с рецептором, налази у целом телу и на тај начин утиче на многе телесне функције.
Деловање грелина потискује никотин и појачава деловање лептина, што за крајњи резултат има смањење апетита, а никотин утиче на симпатички нервни систем, што за резултат даје повећан ниво адреналина и убрзавање метаболизма.
НАПОКОН НЕМА ДИЛЕМЕ: 3 већа или 6 мањих оброка? Ево шта је откривено и КОЈИ је најважнији
С престанком пушења повећава се апетит и опорављају се рецептори за укус на језику, због чега особа која је престала да пуши боље осећа укус хране.