НИЈЕ ДОБАР САМО У САРМИ! Кисели купус УБРЗАВА рад МОЗГА, помаже у дијетама, смањује ризик од рака...
Али ту није крај!
Кисели купус спада у ферментирано поврће које има много здравствених предности. Пре више од 2.000 година уз помоћ ферментације храна се чувала од кварења. Ферментација је процес рада микроорганизама у купусу који пробављају његове природне шећере и претварају их у угљеников диоксид и органске киселине.
Ферментација ствара услове који подстичу раст корисних пробиотика који се налазе и у производима као што су јогурт и кефир. Реч је о бактеријама које имају много здравствених користи. Такође, помажу да храна буде пробављивија, што повећава способност црева да апсорбују витамине и минерале.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2016/03/14/struk.jpg?itok=06iTV7m_)
СПРЖИЋЕ САЛО СА СТОМАКА! Ове намирнице су одличне за СКИДАЊЕ МАСНИХ наслага, а неке од њих су ПРЕУКУСНЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/02/19/ljudi-piju-caj.jpg?itok=vMTvY8f7)
УНИШТАВА ЦЕЛУЛИТ, ЧИСТИ БУБРЕГЕ И ЈЕТРУ! Ево који ЧАЈ треба да пијете ове сезоне!
Побољшава пробаву
Кисели купус садржи већ споменуте пробиотике, који су заправо корисне бактерије и делују као прва линија обране од токсина и штетних бактерија.
Такође, могу да побољшају пробавни систем и опште здравље. Пробиотици помажу и у смањењу гасова, надимања, затвора, дијареје и симптома повезаних с Кроновом болешћу и улцерозним колитисом.
Особе које болују од наведених болести треба да прате како кисели купус делује на њих и у складу с тим одлуче хоће ли га конзумирати.
Као и већина других ферментираних намирница и кисели купус садржи разне ензиме који помажу разградњи храњивих материја на мање молекуле које су лакше пробављиве.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/06/19/grlobol.jpg?itok=EsT-GO4P)
ОВИ СИМПТОМИ УКАЗУЈУ НА ОПАКУ БОЛЕСТ: Ево зашто хитно морате код лекара ако вас боли грло
Јача имунолошки систем и шити од инфекција
Кисели купус богат је извор храњивих састојака за јачање имунитета. Бактерије које се налазе у цревима могу да имају јак утицај на имунолошки систем.
Редовно конзумирање хране богате пробиотицима попут киселог купуса може да умањи ризик од развоја инфекција попут прехладе и инфекције мокраћних путева.
Богат је и витамином Ц и гвожђем, што доприноси јачем имунитету.
Помаже код мршављења
Редовно конзумирање киселог купуса може да помогне у борби са вишком килограма. То је делом и због тога што кисели купус, као и већина поврћа, садржи мало калорија и много влакана.
Дијета с високим уделом влакана дуже нас држи ситим што може да помогне да природном смањењу броја калорија које поједемо дневно.
Смањује стрес и одржава здравље мозга
Намирнице које једемо могу да утичу на наше расположење, али и на рад мозга. Откривено је да пробиотици помажу у побољшању памћења и смањењу симптома анксиозности, депресије, аутизма, па чак и опсесивно-компулзивног поремећаја (ОЦД).
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/2518/profimedia-0002976044.jpg?itok=HvTRFQnV)
ИЗАЗИВАЈУ НЕСАНИЦУ! Ове НАМИРНИЦЕ никако немојте конзумирати увече, а посебно ПРЕД СПАВАЊЕ!
Смањује ризик од одређених врста рака
Купус садржи антиоксидансе и друге корисне биљне спојеве који смањују ризик од одређених врста рака.
Истраживачи верују да ови спојеви могу да помогну смањивању оштећења ДНА, спречавању мутације ћелија и блокирању прекомерног раста ћелија које обично доводе до развоја тумора.
Такође, процес ферментације купуса може да створи посебне биљне спојеве за које се мисли да помажу у уништавању канцерогених ћелија.
Једно истраживање је показало да су жене које су јеле пуно купуса и киселог купуса од својих млађих година до одрасле доби имале смањен ризик од рака дојке.
Чува срце
Кисели купус чува здравје срца јер садржи високу количину влакана и пробиотика, који помажу у смањењу нивоа холестерола.
Осим тога, кисели купус је један је од ретких биљних извора менакинона, познатијег као витамин К2. Сматра се да витамин К2 помаже у смањењу срчаних болести спречавањем накупљања калцијума у артеријама.
Јача кости
Кисели купус садржи витамин К2, који игра важну улогу у здрављу костију. Точније, витамин К2 активира два протеина чија је функција везање калцијума, главног минерала који се налази у костима.
Трогодишње истраживање које је обухватило жене у постменопаузи показало је да оне које су узимале додатке витамина К2 имају спорији губитак минералне густине костију које се повезују са старењем.
Такође, неколико других студија показало је да је узимање додатака витамина К2 смањило ризик од прелома кичме и кука за 60–81 одсто.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/2518/profimedia-0002976044.jpg?itok=HvTRFQnV)
ИЗАЗИВАЈУ НЕСАНИЦУ! Ове НАМИРНИЦЕ никако немојте конзумирати увече, а посебно ПРЕД СПАВАЊЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/396/profimedia-0033488981.jpg?itok=8US9oQRq)
ИЗБЕГАВАЈТЕ СПАНАЋ! Ево у које доба године га је ПРЕПОРУЧЉИВО јести!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/05/26/caj.jpg?itok=SiBdfW42)
ДВЕ КАПИ У ЧАЈ: Овај препарат је ТОЛИКО МОЋАН, да УБИЈА све што је ШТЕТНО за организам!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/08/13/profimedia-0010387871.jpg?itok=sgCFotgN)
САМО СЕБИ ШТЕТИТЕ: Због ових 6 ствари вас прехлада никако не пролази!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2016/11/23/krompir.jpg?itok=VcN32WyU)
ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР КРИЈЕ ОВЕ ОПАСНОСТИ: Ево на шта треба обратити пажњу