НИЈЕ САМО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ - Намирнице које су ОБАВЕЗНЕ у току ЈЕСЕНИ, овако ћете сачувати и ПОДИЋИ ЕНЕРГИЈУ
Изузетно су здраве и одличне за имунитет!
Са доласком јесени и хладнијег времена, постајемо подложнији прехладама и вирусима. Да бисте то спречили, морате да ојачате имунитет, а то је најлакше учинити разноврсном исхраном. Ипак, поједине намирнице су посебно моћне, јер представјају праву ризницу важних нутријената. Ево којих 5 јефитниних намирница јачају имунитет и штите организам:
Ове НАМИРНИЦЕ вам се "ИГРАЈУ" СА ХОРМОНИМА - Избаците их из исхране, а ево како да све вратите у равнотежу
ЧИСТАЧ СА ЛИВАДЕ ког многи занемарују! Чај од ове БИЉКЕ подстиче варење и ПРЕКИДА ЗАТВОР, делује против БАКТЕРИЈА и гљивица
Кисели купус
Купус садржи знатну количину минерала, укључујући калијум, магнезијум, фосфор, калцијум и гвожђе, као и витамине, међу којима највише има витамина Ц. Захваљујући бактеријама млечне киселине које настају током ферментације, кисели купус доприноси балансу цревне флоре што је веома важно за јачање имунитета.
Јогурт и кефир
Бактерије из млечне киселине побољшавају варење и помажу телу да активније апсорбује хранљиве материје. Пробиотици које садрже ферментисани млечни производи побољшавају микрофлору и јачају имунитет.
Киви
Ово воће је међу најбогатијим када је количина витамина Ц у питању. Захваљујући овом витамину, производе се фагоцити - посебне ћелије које уништавају микроорганизме који улазе у крвоток. Такође, витамин Ц је снажан антиоксиданс који смањује оксидативни стрес.
Бели лук
Бели лук садржи природни антибиотик - алицин, који уништава штетне микроорганизме. Он почиње да се производи у белом луку након механичког оштећења, стога је добро прво га исећи или изгњечити, оставити да стоји десетак минута па тек онда јести.
Ђумбир
Овај корен садржи пуно витамина Ц и витамина Б, а захваљујући гингеролу, уништава гљивице, вирусе и многе патогене организме и упале.