Омиљена српска храна - СПАС ЗА СРЦЕ! Ових 7 намирница смањују холестерол и упале, а сви их воле!
Није на одмет знати...
Ако имате неко срчано обољење, постоје намирнице које би требало да избегавате, али и оне које би требало свакодневно уврстити у исхрану.
Неколико нутриционисткиња објаснило је зашто баш ових седам намирница може да помогне срцу које се "бори" са кардиоваскуларном болешћу. Ево које би намирнице требало да једете за здравије срце!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/27/fasfdsfsf.jpg?itok=Zi9JYUeI)
Слобода ПОДЕЛИЛА ФОТОГРАФИЈУ са одмора, због овог ДЕТАЉА одмах УСЛЕДИЛИ КОМЕНТАРИ: "Бобо, преслатко!"
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/330764/profimedia-0317069959.jpg?itok=kQlnI8lq)
БАЦАТЕ ЉУСКЕ ОД ЈАЈА?! Када чујете шта можете са њима, чуваћете их као СУВО ЗЛАТО
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/09/image_25.jpg?itok=ClSF-byg)
ИЗГЛЕДА СКУПО И ГЛАМУРОЗНО: Овај комад МОРАТЕ имати у свом ГАРДЕРОБЕРУ, одише елеганцијом
Овсена каша
Ако желите да дан започнете уз најбољи доручак за срце, домаћа овсена каша је прави избор!
- Овас је цела житарица, одличан извор влакана, и помаже да се лоши ЛДЛ холестерол слабије апсорбује у крвотоку - објаснила је нутриционисткиња Ејми Гудрич. Прочитајте и какву овсену кашу никада не би требало да купите!
Орашасти плодови
- Да, садрже много масти, али су такође и препуни антиоксиданата и влакана. Смањују холестерол и упалне процесе у телу - рекла је нутриционисткиња Тина Мариначо. Због високог садржаја калорија, ако водите рачуна о тежини, немојте појести више од 30 грама, саветује она.
Пасуљ
Учините свом срцу услугу и једите пасуљ, то је одлична намирница за срце! Унећете много протеина, а мало засићених масти и холестерола.
- Пасуљ је пун влакана и биљних протеина, као и све махунарке. Смањује притисак и упалне процесе у телу - рекла је Гудричова.
Масна риба
- Туњевина, лосос и друге масне рибе требало би јести два пута недељно. Одличан су извор омега-3 масних киселина, спуштају триглицериде, притисак и укупан холестерол - објаснила је Гудричова. Али није свака туњевина у конзерви здрава, прочитајте какву никада не би требало јести!
Бобичасто воће
- Све бобице су добар извор антиоксиданата који нас штите, као и фитохемикалија које су повезане са здрављем кардиоваскуларног система - рекла је дијететичарка Колин Кристенсен.
Соја
Непрерађена соја је одлична за унос протеина, влакана, здравих масти и антиоксиданата. Смањује холестерол, притисак, триглицериде и упале у организму.
Авокадо
Можда вам је лекар рекао да смањите унос маслаца, али здраве масти као што су оне које садржи авокадо вам се свакако саветују.
- Авокадо садржи мононезасићене масти које спуштају холестерол и смањују ризик од болести срца, као и олеинску киселину, омега-9 масну киселину која смирује упале. Авокадо садржи и више калијума од банане, витамин К и влакна - рекла је дијететичарка Беки Керкенбуш. Прочитајте и како се чисти авокадо!
Запамтите, дијагноза срчаног обољења није пресуда, штавише. Уз измене животног стила, више кретања и паметнију исхрану, можете да живите дуг и испуњен живот - здравији него пре!