ОПАСНОСТ ПО ЗДРАВЉЕ ВРЕБА ИЗ ФРИЖИДЕРА: Добро обратите пажњу да не УПАДНЕТЕ У ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ
Иако живимо у времену изразито прерађене и пастеризоване хране, плесни су нажалост још увек део наших живота
Свима се може догодити да пронађу плесни на хлебу, поготово током летних месеци с којима долазе високе температуре и влажност, но шта учинити у тим ситуацијама?
Стручњаци саветују да избегавате све намирнице на којима примећујете знакове плесни, укључујући и хлеб. Иако живимо у времену изразито прерађене и пастеризоване хране, плесни су нажалост још увек део наших живота.
СПЕКТАКЛ КОЈИ СЕ ДУГО ЧЕКАО - ПОЧИЊЕ НАЈВЕЋА КАЗИНО ЖУРКА НА БАЛКАНУ
ТОП 10 ФАНТАЗИЈА: О овоме су СВИ бар једном маштали, а за ЧЕТВРТУ кажу да је НАЈЧЕШЋА свуда у свету! (ФОТО)
Шта се догађа ако свеједно поједете плесни?
Иако вам већина плесни која се појављује на хлебу заправо не може наштетити, забежени су случајеви у којима су људи имали озбиљне реакције након конзумације плесни - али не због токсина који се у њој налазе већ због алергијских реакција које је она изазвала.
На пример, врста плесни која у себи садржи пеницилин врло се често појављује на хлебу. Алергијске реакције на ову буђ могу бити озбиљне и укључивати нагли пад крвног притиска, потешкоће с дисањем и (у ретким случајевима) проблеме с кардиоваскуларним саставом.
Међутим, шта је с људима који немају алергијске реакције на плесни? Да би оне заиста биле штетне морате јој бити изложени током дужег временског периода.
Како избећи појављивање плесни?
Свакако проверите храну пре куповине (или барем пре него што узмете први залогај), но немојте мирисати храну у намери да откријете има ли на њој плесни.
Удисање плесни може изазвати алергијске реакције попут кијања и цурења носа. Најважнији фактор за спречавање појављивања плесни у вашем дому је чистоћа.
Буђ с хране може доспети и задржати се на разним површинама, као што су унутрашњост вашег фрижидера, кухињске крпе, посуде за чување хране, па чак и радне површине и сунђери за чишћење.
Зато иако приметите убуђалу храну, добро очистите све површине како би сачували остале свеже намирнице од прераног буђања.