ОПРЕЗ! Одмрзнуту ХРАНУ морате ПРИПРЕМИТИ и конзумирати у овом РОКУ, иначе може да изазове ТРОВАЊЕ
Обратите пажњу!
Поставља се питање да ли је, након тога, ту храну паметно замрзнути, јер у себи садржи састојке који су претходно већ провели неко време у замрзивачу, а након тога били одлеђени.
Оно што је важно да знате, а тиче се чувања хране, јесте да остатке јела, након што завршите са ручком, треба да ставите у фрижидер у року од два сата, а да их поједете у року од два дана.
Такође, важно је да температуру фрижидера одржавате на пет степени целзијуса, или ниже, као и да редовно проветравате фрижидер како би био хигијенски исправан и у добром радном стању.
Замрзавање хране
Скоро све од хране може да се замрзне, укључујући и јогурт, сир (осим меког сира, јер процес замрзавања утиче на текстуру), млеко, рибу, јаја (чак и кувана јаја). Храну ставите у херметички затворену посуду, или је добро умотајте у кесе за замрзавање, пре него што је ставите у замрзивач, иначе ће је хладан ваздух исушити.
Банане замрзните тако што ћете их ољуштити и умотатили или ставити у херметички затворену посуду пре замрзавања. Све са високим садржајем воде, као што су јагоде и парадајз, биће мекано, али је и даље добро за кување.
Свињска МАСТ се ОПЕРЕ у ВОДИ: Стари СРПСКИ ЛЕК помаже код болесних ПЛУЋА, ево како се користи
"ОБРВЕ НА ГОРЕ, А ГАЋЕ НА ДОЛЕ" Далила добила охрабрујућу поруку: "Дејана сад мрзе, а Филипа воле"
Јаја
Јаја се најбоље чувају у фрижидеру јер се држе на константној температури, али их такође можете и замрзнути. Постоје два начина за замрзавање јаја: разбијте јаје и одвојите жуманца од беланаца у засебне пластичне посуде или кесе за храну пре замрзавања. Можете и да разбијете јаја и умутите их - послужиће одлично за омлет и кајгану. Кувано јаје можете безбедно да чувате у фрижидеру неколико дана. Кувана јаја се такође могу замрзнути.
Замрзавање и одмрзавање меса и рибе
Ставите датум и означите месо у замрзивачу. Након одмрзавања употребите га у року од 24 сата. Месо можете замрзнути на дуже време - и даље ће бити безбедно за јело, али ће се квалитет погоршати, па је најбоље да га поједете у року од 3 до 6 месеци. Не брините ако је дуже замрзнуто - покушајте да га маринирате пре кувања да побољшате текстуру или користите биље и зачине да додате укус.
Поновно замрзавање меса и рибе
Никада немојте поново замрзавати сирово месо (укључујући живину) или рибу која је одмрзнута. Можете кувати замрзнуто месо и рибу када се одмрзну, а затим их поново замрзнути.
Замрзнуте сирове намирнице могу се једном одмрзнути и чувати у фрижидеру до 24 сата. У том року их треба скувати ли бацити.
Када се одмрзне, спремљену храну треба подгрејати само једном, јер што више пута хладите и подгревате храну, то је већи ризик од тровања. Кувана храна која је замрзнута и извађена из замрзивача треба поново да се загреје и поједе у року од 24 сата од потпуног одмрзавања. Да бисте смањили губитак, поделите оброк на порције, пре замрзавања, а затим одмрзните само оно што вам је потребно.
Избегавајте да стављате отворене лимене конзерве у фрижидер, јер храна у њима може да добије "метални" укус.