ОПУШТА ОРГАНИЗАМ И ЧУВА КОСТИ: Само једна шака овог воћа ДНЕВНО направиће експлозију у вашем организму
Јести воће и поврће је одлична одлука ако сте на дијети па желите да поједете нешто, али не скренете с пута
С дијетом или без ње, најздравије намирнице су управо оне биљног порекла и треба их јести што чешће па сигурно нећете погрешити ако поједете јабуку, наранџу, јагоду или боровнице – а да не спомињемо супер здраве банане, нар или грожђе...
Али ако желите да заштитите здравље костију, онда би требало размислити да свакодневно поједете једну шаку сувих шљива, а одличне су и за оне који желе да се осећају здраво и јако и када старе. Осим што су укусне и што ће вас заситити, одличне су за здравље костију, наводи се у резултатима нове студије.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/11/08/sara.jpg?itok=eyZ78tWi)
БРИШЕ ГОДИНЕ КО ОД ШАЛЕ: Фризура који је потпуни хит овог пролећа СВИМА ДОБРО СТОЈИ (ФОТО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/02/10/profimedia-0505191727.jpg?itok=hpubBkT6)
НИКАКО ЈЕ НЕ СНИЖАВАЈТЕ: Ово су ПРАВИЛА која не смете кршити док имате ТЕМПЕРАТУРУ - морате пустити да се тело само БРАНИ
Истраживање је спроведено од стране програма Интегративне биомедицине и психологије са Универзитета Kinesiology ове године, а у истраживање су биле укључене жене које су прошле менопаузу и током дана, током 12 месеци, јеле ниједну, 6 или 12 сувих шљива током дана.
Главни аутор студије др. Јанхави Демани је појаснио: „Резултати које смо добили упућују да конзумацијом 6 или 12 шљива током дана можемо смањити могућност упалних процеса који доприносе губитку коштане масе код жена након менопаузе“. Демани додаје и да нас ова студија води до спознаје како би суве шљиве могле бити обећавајућа намирница која спречава појаву упале.
„Воће и поврће које је богато биоактивним састојцима попут здравих киселина, флавоноида и каротеноида могу помоћи у борби против остеопорозе. Суве шљиве садрже полифеноле који могу смањити последице упала и оксидативног стреса који може допринети губитку коштане масе, а они пак доприносе губитку коштане масе“, додаје Келси Сацман, нутрициониста.
Колико треба појести?
Сакман додаје да ово воће може имати и додатне добробити као што су минерали, витамин К, феноле и дијетална влакна – сви неопходни за добро здравље.
И док су све шљиве познате као супернамирница, имајте на уму да су пуне шећера па припазите на количину коју једете. Добро је комбиновати их с протеинима како би се спречио пораст шећера у крви.
Ако се питате како их убацити у своју исхрану, Сакман додаје да их лако можете понети на посао и јести као ужину било када током дана. Исто тако их можете додати воћним напицима или салатама али и омиљеном јогурту. Осим тога, аутор студије додаје и да их можете додати пици, а слажу се добро и с црвеним луком, моцарелом и винским сирћетом.