Ова НАМИРНИЦА има НЕОЧЕКИВАНО дејство на наше здравље: Важно је КАКО је припремате и са ЧИМЕ је једете!
Једемо је на све начине, а људи нису ни свесни тога на који начин утиче на здравље.
Када помислите на кромпир, вероватно не мислите о њему као о некој суперздравој храни.
Међутим, ако изузмемо кромпиров чипс или помфтит, ово поврће је заправо одличан извор разних нутријената.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/01/20/profimedia-0319083883.jpg?itok=GErEyRjo)
НЕ УСПЕВАТЕ ДА СМАЊИТЕ КИЛОГРАМЕ? Ево који МИНЕРАЛ вам недостаје у организму и како да га надокнадите!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/05/24/keli.jpg?itok=_3KDQHJj)
ПЕВАЧИЦА ДРАСТИЧНО СМРШАЛА: Буквално се ПРЕПОЛОВИЛА - Нећете веровати како сад изгледа! (ФОТО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/08/16/profimedia-0528536202_1.jpg?itok=d47n7L9s)
Ко ИЗБАЦУЈЕ СТВАРИ КРОЗ ПРОЗОР, а ко БУШИ ГУМЕ? Ево како се понашају хороскопски знаци након раскида
- Кромпири су сјајан извор витамина Ц, који се повезује са јачим имунитетом, синтезом колагена који јача кожу и ткива, даје јој еластичност и штити од штетних слободних радикала и побољшава апсорпцију гвожђа - каже нутриционисткиња Бет Старк.
Осим тога, кромпир је добар извор калијума, због чега помаже у одржавању нормалног нивоа крвног притиска.
- Прецизније, један кромпир садржи око 800 милиграма калијума, док једна банана садржи око 500 милиграма - истиче нутриционисткиња Амбер Панконин.
- Такође, један кромпир средње вечилине садржи око 160 калорија, углавном из угљених хидрата и садржи око три-четири грама влакана. Садржи мало масти и протеина, али је зао богат нутријентима који чувају здравље срца - каже она.
Калијум, којим је омиљено поврће Срба веома богато, има значајну улогу у функционисању мишића, кардиоваскуларног и нервног система, али нутриционисти истичу да је његов најбољи ефекат то што помаже у одржавању нормалног нивоа крвног притиска.
- Иако можда не можете физички да осетите позитиван утицај кромпира на ниво крвног притиска, временом је могуће да се нормализује - каже нутриционисткиња Старк, и додаје:
- Кромпир једите са кожом, како бисте унели више калијума и влакана.
Наравно, важно је на који начин припремате кромпир, а пржење је дефинитивно један од најгорих начина.
"Ја их углавном печем или кувам и једем их у комбинацији са намирницама које садрже протеине или масти, попут пилетине или павлаке помешане са влашцем", открива нутриционисткиња Панконин.