Ове НАМИРНИЦЕ изазивају НАДИМАЊЕ, тешко варење и ГРЧЕВЕ - Ево како да СПРЕЧИТЕ непријатност
Једно пиће погоршава ситуацију!
Надутост се јавља усред конзумирања одређене хране и пића, неправилног јела и гутања ваздуха, али и као последица целијаклије, нетолеранције на храну, затвор, а најчешћи симпотоми су бол и нелагодност, осећај надутог и тешког стомака, као и грчеви...
Усред конзумирања одређене хране и пића, неправилног јела, гутања ваздуха, али и као последица целијакије, нетолеранције на храну, затвора… Најчешћи симптоми су бол и нелагодност, осећај надутог и тешког стомака, грчеви...
МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар
Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило
Која храна може изазвати надимање?
Одмах треба рећи да оно што код једне особе изазове надимање, код друге можда неће. Све је индивидуално стога ви морате пронаћи шта је оно што вама смета. Генерално, било која храна која садржи шећер, лактозу и глутен може изазвати надимање, а ових супстанци има у свим индустријским производима (слаткиши, теста, намази, шејкови... Међутим, проблем могу да изазову и намирнице које су здраве, попут различитих врста поврћа. Ево које су то намирнице:
- Шпаргле- садрже великуконцентрацију влаканакоја могу изазвати стварање гаса током процеса ферментације.
- Кафа- Садржи кофеин, који може да иритира црева и изазове надимање. Поред тога, познато је да неке од киселина у кафи могу да узнемире осетљив стомак.
- Лубеница- ово сласно воће, тј. поврће богато је фруктозом, природним шећером који може изазвати надимање када се конзумира у великим количинама.
- Кромпир- представља намирницу која може да надима због високог удела скроба. Замените га пиринчем. То је једини угљени хидрат који не изазива гасове.
- Лук- иако веома здрав, лук је намирница која садржи фруктане - растворљива влакна која могу изазвати проблеме са варењем. Црвени лук има највишеи ниво ових влакана.
- Пасуљ- Махунарке, међу којима је пасуљ, садрже шећере који се називају олигосахариди, који се, а који се тешко варе.
Како спречити надимање?
Једите полако, без журбе и добро жваћите храну, чак и ону која је мекана. Затворите уста како не бисте прогутали ваздух. Ако пијете газирана пића, избаците их из употребе или смањите количину. од помоћи могу бити одређене јога вежбе.