ОВЕ НАМИРНИЦЕ УНИШТАВАЈУ ВАШУ ЦРЕВНУ ФЛОРУ: Стручњаци упозоравају да су црева први штит одбране организма
Нутриционисти и дијетететичари упозоравају да постоји одређена храна која узрокује озбиљне гастрономске проблеме.
Док гурате руку у кесу са грицкалицама, да ли помислите колико је то добро за ваша црева? Вероватно не, али сигурно се тога сетите када крене оно непријатно клобучање по стомаку. Док нека ферментирана храна, попут јогурта, подстиче пријатељско окружење за добре цревне бактерије, важно је знати да ови свакодневни залогаји угрожавају здравље ваших црева.
КОШТА МАЊЕ ОД 200 ДИНАРА: Направите СМЕСУ која ЧИСТИ ЦРЕВА од ПАРАЗИТА, детоксикује, ПОДСТИЧЕ МРШАВЉЕЊЕ
Познати киропрактичар тврди да је овај НАПИТАК "ТУШ ЗА ЦРЕВА": Готов је за 15 МИНУТА, а потребна су само три састојка!
А зашто је битно да су нам црева здрава?
Када дођемо у контакт са различитим микроорганизмима, постоје баријере које штите тело од проласка патогених организама даље у организам. Микробиом је једна од кључних заштита у очувању здравља имунитета.
Микробиом представља скуп од милијарду бактерија у нашим цревима које утичу на варење и апсорпцију хранљивих материја, лекова, спречавају улаз патогених микроорганизама и чине баријере црева, помажу активацију и правилно функционисање имунитета.
Дисбаланс цревне флоре изазива лоше варење, лошу апсорпцију, неадекватну реакцију имуног система, а самим тим и немогућност доброг одговора организма и растерећења болесних органа и хроничних проблема.
Цревну флору уништавају антибиотици, стрес и старост, али и исхрана богата шећером и рафинисаним угљеним хидратима, токсини – глутен и рафинисана уља.
Слаткиши
Претеран унос угљених хидрата није добар за целокупно здравље, а директно утиче на дисбаланс цревне флоре.
- Дијета с високим нивоом шећера може пореметити равнотежу добрих и лоших цревних бактерија и може допринети погоршању гастроинтестиналних симптома попут надутости, гасова, бола и ретке столице, поручује дијететичарка Каролина Томасон.
Када се хранимо намирницама које су богате шећером, рафинисаним угљеним хидратима (хлеб, тестенине, бисквити, колачи) подстичемо размножавање гљивица, а посебно Кандиде, које погодују насељавању паразита у цревима.
Међутим, постоји и један слаткиш који не само да није штетан, већ благотворно делује на црева - то је црна чоколада. Како је богата влакнима и храњивим материјама, а има мало доданих шећера, добро делује на пробаву.
Пржена храна
Храна попут сланог помфрита или чипса богата је засићеним мастима и соли. Прави кромпир има корисне храњиве материје за црева, укључујући влакна и отпорни скроб – али баш као и помфрит, чипс се пржи, што значајно смањује њихове предности за здравље.
- Они смањују здраве цревне бактерије и чак могу довести до веће упале црева. Храна с високим уделом масти такође утиче и на успоравање пробаве, што нарушава здравље црева, каже Стеф Магил, iz Soccer Мом Нутритион.
За бољи хрскави избор размислите о чипсу од поврћа или лагано сланим орашастим плодовима.
Слаткиши без шећера
Ако сте помислили да би посластице са вештачким заслађивачима могле бити добра замена за обичне слаткише, варате се.
- Вештачки заслађивачи могу пореметити комуникацију између бактерија у микробиому и повећати упалу унутар црева. Недавна истраживања сугеришу да би вештачки заслађивачи могли узроковати промене у микробиому, које могу утицати на инсулинску резистенцију - каже Џули Балсамо из Нутритион by Јулие.
Ако желите добру дозу шећера, Џули подсећа да је свеже воће најбољи избор за слатки оброк који не штети цревима.
Рафинирани пшенични крекери
Крекери направљени од рафиниране пшенице, као што су крекери с вештачким укусом сира или грахам крекери, дефинитивно спадају у категорију "јако прерађених", што их чини једнима од најгорих грицкалица за здравље црева. Ова храна не пружа добре услове за раст здравих бактерија. Шећер омогућава лошим бактеријама да још више бујају, док недостатак влакана у нашим цревима инхибира раст здравих бактеријских колонија.
- Храна која је интензивно прерађена може оштетити цревни микробиом, јер је пуна нездравих адитива попут шећера и конзерванса и има мало влакана, тврди Мушуми Мукри.
Месне прерађевине
Када је реч о најгорем међуоброку за здравље црева, на врху листе су месне прерађевине. Откривено је да такво месо има проупални учинак на црева и може променити цревни микробиом.
- Једна од намирница на коју треба припазити када се ради о одржавању здравог пробавног тракта је деликатесна или ћурећа шунка. Истраживања су показала да ово прерађено месо може повећати ризик од рака црева и желуца, говори Кристин Драјер.
Ипак, ако волите слани сендвич с ћуретином или шунком, не морате га се у потпуности одрећи. Довољно је покушати уживати у њима ређе и у мањим порцијама.
Куповни кекси
Постоји много начина за припрему здравијих кексића код куће, попут оних од интегралног пшеничног брашна, помешаног са гњеченом бананом или авокадом или са зобом богатим влакнима. Али већина колачића из трговине не користи ниједну од ових здравијих техника печења. Уместо тога, ослањају се на рафиниране житарице, шећере и конзервансе како би створили готов слатки производ.
- Све је већи број истраживања која показују да прехрана богата ултрапрерађеном храном има негативне учинке на здравље црева - каже дијететичарка Шамала Вишнумохан.
Сокови
Они могу бити посебно лоши за здравље црева, због велике количине доданих шећера.