Ових ПЕТ НАМИРНИЦА најбоље ПОДИЖУ ИМУНИТЕТ у хладним данима који су пред нама: Једну ретко купујете, а није скупа!
Јачајте свој одбрамбени систем свакодневно!
Јесен и зима увек су тежак период за имунолошки систем, јер тада све мање времена проводимо на свежем ваздуху, па се и количина витамина Д у нашем организму смањује, а постајемо и мање физички активни. Све краћи дани и прелазак с летњег на зимско рачунање времена могу да утичу на квалитет сна, а то негативно утиче на способност тела да се одбрани од болести.
Уз то, проводимо више времена у затвореним просторима окружени другим људима и већи је ризик да се заразимо вирусима прехладе или грипа. А да не спомињемо да је у доба короне, јачање и одржавање имунитета снажним важније него икада. Ако желите на природан начин да ојачате свој имунитет и да прођете ову зиму без прехлада - купите ових пет намирница и једите их свакодневно.
ОВО ПИЋЕ У КАФИЋИМА НИКАКО НЕ ПОРУЧУЈТЕ: Сви га пију, а БАКТЕРИЈА има више него ВОДА У WC ШОЉИ
Само ЈЕДНА ШАКА ове намирнице ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ, снижава притисак, чува кости, подстиче МРШАВЉЕЊЕ
Бундева
Бундева је заштитни знак јесени, а већ сама њена наранџаста боја указује на то да је богат извор бета каротена, снажног антиоксиданса који штити организам од утицаја слободних радикала, јача имунитет и спречава развој малигних тумора. Уз бета каротен, садржи и витамине Ц, Е, К, Б1, Б2, Б3, Б6, фолну киселину, као и минерале калијум, фосфор, калцијум и гвожше. Захваљујући свом саставу, лако се вари, па представља идеалну намирницу за особе осетљиве пробаве јер делује умирујуће и регулише пробаву.
Броколи
Ова намирница, коју многи називају и краљицом здравља, обилује минералима као што су калцијум, калијум, гвожђе и магнезијум, затим фолном киселином, као и бројним витаминима. Има чак два пута више витамина Ц него спанаћ и једнаку количину као лимун, и готово све главне антиоксидансе, попут сулфорафана, кверцетина и каротеноида, па не чуди да има важну улогу у заштити имунитета. Уз то, богата је целулозом која стимулише рад црева, а велики удео влакана и лагана пробављивост чине је одличном намирницом за здравље пробавног система.
Кукуруз
Мало ко доживљава ову “обичну” и јефтину намирницу као суперхрану, а она то заиста јесте. Кукуруз је одличан за имунитет јер садржи много витамина А, Б, Е и Ц и антиоксидансе, попут лутеина и зеаксантина, кверцетина. Тај коктел антиоксиданса показао се моћним у спречавању и ублажавању упалних стања и заштити од оксидативног стреса, док обиље фолне киселине повећава заштиту од вируса, што нам је зими и у ситуацији пандемије заиста добродошло. Још једна од бројних добробити кукуруза је велик удео нетопивих влакана која се задржавају у пробавном тракту и спречавају појаву затвора, штите црева од развоја рака и пружају дуготрајан осећај ситости.
Кисели купус
Кисели купус је прави еликсир за имунитет и пробаву, а његова лековитост је позната од давнина. Штавише, расол од киселог купуса се препоручује као прочишћујућа терапија за организам. Купус садржи савршен спој витамина А, Б, Ц, Е и К и минерала мангана, селена, калцијума, калијума и магнезијума, омега 3 масних киселина и лековитих сумпорних супстанци. Бактерије млечне киселине из киселог купуса одржавају цревну флору здравом, а тиме и снаже целокупан телесни имунитет.
Мандарине
Ово омиљено зимско воће обилује витаминима Ц и А, фолатима, флавоноидима, калцијумом, гвожђем и калијумом. Захваљујући таквом саставу мандарине помажу у јачању имуно система и чини вас мање склоним прехладама и грипу. Уз то, мандарине су богате прехрамбеним влакнима која подупиру пробаву и побољшавају функционисање организма уопште. Олакшавају покрете црева и хране њихове ћелије штитећи тако црева, али и цео организам од болести.