ОВО СУ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ РАЗАРАЈУ ШТИТНУ ЖЛЕЗДУ: Једна је посебно штетна, под хитно је избаците из исхране
Ако патите од поремећаја рада штитне жлезде, на ову храну заборавите
Поремећаји у раду штитне жлезде све су чешћи. Ова веома важна жлезда која се налази у корену врата производи хормоне који утичу на бројне системе у телу, па самим тим и поремећаји у њеном раду изазивају различите проблеме.
Постоји неколико типова болести штитне жлезде, попут хипертироидизма, хипотироидизма, тироидитиса, Хашимото тироидитиса. Узроци ових поремећаја су различити, од недостатка јода у телу, до генетике, а чињеница је да је то све чешћи здравствени проблем са којим се суочавамо.
УЗ ОВЕ 3 СТВАРИ ОДМАХ ГУБИТЕ 6 КИЛОГРАМА: Тајне исхране Јелене Гавриловић по препоруци нутриционисте
Чувени киропрактичар тврди да је овај НАПИТАК "ТУШ ЗА ЦРЕВА": Готов је за 15 МИНУТА, а потребна су само три састојка!
Дијететичарка Моли Хембри истиче да храна коју једемо може да има велики утицај на тироидну тј. штитну или штитасту жлезду, а оно што многи не знају је да је једна врста хране најгора за људе који имају овај здравствени проблем.
Намирнице које, према речима дијететичарке, треба да избегавате ако имате проблем са штитном жлездом су оне које садрже гоитрогене.
"Гоитрогени су намирнице које садрже супстанцу гоитрин, која утиче на синтезу тироидних хормона, уз недостатак јода", појашњава Хембри.
Она наводи да су намирнице које садрже ове супстаце некуване биљке из породице крсташица, попут броколија, карфиола, купуса, али ни соја ни просо нису препоручљиви. Добра ствар је, међутим, да већину ових намирница не морате да потпуно да избаците из исхране, већ их конзумирате умерено, али само уколико их овако припремите. Загрејете их, како бисте избегли негативне ефекте које могу да имају на тироидну жлезду.
"Загревањем крсташица елиминише се њихова гоитрогена активност. А ако једете некувано поврће из ове породице и соју умерено, то не представља нарочиту опасност по здравље штитне жлезде. Ипак, већина дијететичара саветује да просо потпуно елиминишете из исхране", појашњава дијететичарка Хембри.