Ово воће је одличан извор витамина Ц, али га НИКАКО не треба јести ако пијете лекове! Ево и зашто...
Није на одмет знати...
Грејпфрут је поред поморанџе и лимуна, један од најпопуларнијих агрума. Познато по својој комбинацији екстремне горчине и благе слаткоће, ово воће је вишенаменско јер може да се додаје у салате, воћне мешавине и друге рецепте.
Можда је ипак важнији његов нутритивни профил, који укључује антиоксиданте који се боре против болести.
НА СИЛУ ГА ОЖЕНИЛИ, ПА ПОБЕГАО ОД СУПРУГЕ: Данас славимо светог Аврамија, ево ШТА обавезно треба да урадите!
ИСЦЕЉУЈЕ ОРГАНИЗАМ: Чај од ове БИЉКЕ садржи ОБИЉЕ ВИТАМИНА и минерала, штити од ЕШЕРИХИЈЕ и инфекција
СПАС ЗА ЗАГОРЕЛО ПОСУЂЕ: Шерпе и тигањи биће КАО НОВИ ако их протрљате мешавином ОВОГ ПОВРЋА И СОЛИ
Шта је тачно грејпфрут и одакле долази?
Било да једете грејпфрут за доручак или као освежавајућу ужину, ово цитрусно воће горко-слатког укуса је честа намирница у многим домаћинствима. Припада породици Рутацеае, познатој по јестивом воћу и ароматичним листовима,а латински назив му је Цитрус парадиси. Грејпфрут, као и други цитруси, расте на дрвећу. Има тенденцију да расте у тропској клими, јер дрвеће боље расте у песковитом тлу. Сама стабла могу нарасти до шест метара и имају тамнозелено лишће. Плод има жуту кору са пулпом која може бити жута, веома светлоружичаста или тамноцрвена. Сваки грозд на дрвету производи више од 12 до 20 грејпфрута истовремено. Сматра се да је модерни грејп, који данас користимо еволуирао из хибридне верзије са Јамајке, а у другој половини 20. века постао је веома популарна храна широм света.
Нутритивне чињенице о грејпфруту
Једна порција кришки грејпфрута са соком садржи укупно – масти 0,23 грама, угљених хидрата 18,58 гр, дијеталних влакана 2,5 гр, шећера 16,05 гр, калцијума 28 милиграма, гвожђа 0,21 мг, магнезијума 18 мг, фосфора 18 мг, калијума 320 мг, цинка 0,16 мг и витамина Ц 79,1 мг. У нутритивном смислу, грејпфрут је можда најпознатији по свом садржају витамина Ц и налази се на листи здравог воћа. Заузима треће место иза поморанџе и лимуна, као највећим воћним изворима витамина Ц.
Које су здравствене предности грејпфрута?
Као и друго цитрусно воће, попут поморанџи и мандарина, грејпфрут је цењен као одличан извор витамина Ц. Овај хранљиви састојак растворљив у води је важан јер помаже нашем телу да ефикасније метаболише протеине за зарастање рана, одржава колаген како би се смањили знаци прераног старења и помаже нервима у телу да комуницирају једни са другима ради покрета мишића. Препорука је да већина одраслих особа добије између 75 и 90 мг витамина Ц дневно. Трудницама и дојиљама је потребно више него женама које нису трудне, али не више од 90 мг. Пошто је витамин Ц растворљив у води, сваки вишак који вашем телу није потребан уклања се урином, што може бити могуће када поједемо само један грејпфрут.
Смањује ризик од инфаркта и рака
Правилан унос витамина Ц такође је важан за спречавање дугорочних здравствених последица. Истраживања су показала да витамин Ц може помоћи у смањењу ризика од одређених врста рака, катаракте и срчаних болести. Може чак помоћи у јачању вашег имунолошког система и смањењу вероватноће прехладе.
Да ли је грејпфрут добар за губитак тежине?
Особе које конзумирају грејпфрут често то чине у настојању да сагоре више масти. Али, као и друге сличне исхране, и схрана базирана на грејпфруту није доказано безбедна или ефикасна. Иако је грејпфрут избор здраве хране, ако једете превише било које хране, ваше тело неће обезбедити различите хранљиве материје које су му потребне. Превише грејпфрута такође може изазвати гастроинтестиналне реакције, као што је дијареја.
Нооткатон спречава гојазност
Иако вам само конзумирање грејпфрута неће помоћи да сагорите више масти, истраживања показују да укључивање овог воћа у вашу исхрану може помоћи да изгубите вишак килограма. То се дешава захваљујући састојку у грејпфруту који се зове нооткатон. Сматра се да нооткатон може активирати одређене протеине који помажу у лечењу гојазности лечењем метаболичких поремећаја. Овакви налази показују потенцијална лековита својства грејпфрута. Храна богата влакнима, нискокалорична, као што је грејпфрут, може помоћи у губитку тежине тако што ћете дуже остати сити, у поређењу са храном са празним калоријама која вас може оставити дуже време гладним.
Које врсте грејпфрута постоје?
Пулпа грејпфрута варира између ружичастих и црвених нијанси. Генерално, што је тамнија пулпа, то више антиоксиданата може да садржи грејпфрут. Постоји велики број познатих сорти грејпфрута, укључујући: црвени грејпфрут, помело, оробланко, бели грејп, розе грејп. Грејпфрут је такође популарно воће за сокове јер је пун течности. Сок од грејпфрута може бити погоднији начин за добијање неких хранљивих материја из воћа без потребе да се бавите кором и пулпом. Имајте на уму, међутим, да неке врсте комерцијализованог сока од грејпфрута могу садржати додатне шећере. А сок не садржи корисна влакна као цело воће.
Семе и етерично уље
Неки људи користе екстракте семена грејпфрута и етерична уља у нади да ће лечити медицинске болести. На пример, екстракт цвета грејпфрута се понекад користи за несаницу, док се етерична уља листа грејпфрута користе за антибиотике. Међутим, истраживања која подржавају ове тврдње су донекле ограничена. Такође, етерична уља су јача и више обрађена од екстраката. Имајте на уму да се не препоручује гутање етеричних уља.
Како одабрати и чувати грејпфрут за најбољи квалитет и укус?
Изаберите потпуно зрео грејпфрут без флека и оштећене коре. Жута кора указује да је грејпфрут потпуно зрео. Воће можете држати на собној температури до недељу дана. Хлађење може помоћи да се продужи животни век за још недељу или две.
Како јести грејпфрут?
Грејпфрут је идеална храна за доручак. Плод се преполови и пулпа се једе кашиком. Неки људи посипају шећер одозго како би уравнотежили кисели укус, али то може одузети неке од предности. Ако морате да засладите грејпфрут, пробајте стевију без калорија. Грејпфрут се такође понекад користи за прављење желеа, мармеладе и сирупа. Ако сте уморни од уобичајене рутине грејпфрута постоје и разни други рецепти са овим воћем – салата од кеља и грејпфрута, салата од цитруса, ћуретине и спанаћа, купови са цитрусним воћем…
Друге употребе грејпфрута
Грејпфрут може помоћи и одржавању лепоте. Висок садржај антиоксиданса (витамина Ц) у грејпфруту довео је до производње козметичких производа који садрже мале количине воћа. Сматра се да антиоксиданси помажу нашој кожи смањујући оштећења слободних радикала која могу довести до прераног старења. Грејпфрут се додаје многим козметичким производима без рецепта као екстракт богат антиоксидансима и због свог цитрусног мириса. Такође може бити добар за нашу кожу јер помаже у спречавању оштећења слободних радикала. Грејпфрут се такође користи у пољопривреди, првенствено за свиње и говеда. Неки људи такође користе дрво од грејпфрута за огрев, намештај и подове.
Потенцијални нежељени ефекти и здравствени ризици грејпфрута
Укључујући интеракције са лековима, витамин Ц, кључни нутријент у грејпфруту, обично није токсичан у великим количинама. Али, прекорачење препорученог дневног уноса током дужег временског периода може бити повезано са оштећењем ткива. Превише грејпфрута може довести до дијареје и узнемиравања стомака. Грејпфрут, сок од грејпфрута и сродна уља и екстракти такође могу бити у интеракцији са одређеним лековима. Ово се дешава због природне способности грејпфрута да блокира ензим важан за апсорпцију лекова, назван ЦИП3А4.
Када пијете сок од грејпфрута са својим лековима, на пример, лек неће деловати онако како би требало. Ту спадају антикоагуланси/разређивачи крви (укључујући варфарин), антихистаминици, лекови за анксиозност, статини за снижавање холестерола, лекови за срчани ритам. лекови за висок крвни притисак. лекови за трансплантацију органа и неки кортикостероиди.
Утиче на контролу рађања
Разговарајте са својим лекаром ако узимате било какве лекове или суплементе пре конзумирања грејпфрута или сока од грејпфрута. Такође је могуће да грејпфрут може да утиче на контролу рађања. Иако не чини контролу рађања мање ефикасном, може да ступи у интеракцију са лековима и повећа ризик од нежељених ефеката, као што су мучнина и осетљивост дојки.
Која је најбоља врста грејпфрута за јело?
Црвени грејп је можда најпопуларнији грејпфрут за јело. Истиче се по јарко црвеној пулпи, а има и нешто слађи укус у поређењу са другим врстама грејпфрута. Дубока боја пулпе такође може указивати на виши ниво природних антиоксиданата.
Да ли је грејпфрут бољи извор витамина Ц од других агрума?
Грејпфрут је одличан извор витамина Ц и садржи само нешто мање витамина Ц од поморанџе. Порција грејпфрута од једне шоље има 79,1 мг витамина Ц, док иста величина порције поморанџе нуди око 95,8 мг.