ОВО ВОЋЕ СМО СВИ ЈЕЛИ КАО МАЛИ, А НИКО НЕ ЗНА КАКО СЕ ЗОВЕ: Јача бубреге, чисти јетру, а неки тврде да помаже и код канцера
Широк спектар лековитих дејстава!
Дуд или мурва је помало заборављено, али укусно воће, које расте појединачно посађено или самоникло. У нашим крајевима налазимо црну, црвену и белу сорту, док их у свету постоји око сто. Од свих је сорти најароматичнији црни дуд.
Овај плод расте на истоименом листопадном стаблу из породице Морус, чије је лишће познато као храна дудовог свилца. Вергилије је за дуд написао да је најпаметнија биљка, јер задња пропупа чекајући топло време. Некада је у долини Неретве дрво дуда било јако цењено за израду бачви.
Дуд се узгаја и ради прибављања свиле од дудовог свилца.
САСТАВ И ЛЕКОВИТОСТ ДУДА
Плодови дуда садрже слободне органске киселине (лимунска и јабучна), витамине Ц, Б, К, А, и Е, гвожђе, калијум, манган и магнезијум и друге корисне твари.
Поседују велику количину антиоксиданса антоцијанина.
Стручњаци тврде да дуд заслужује бити уврштен у суперхрану, јер спречава старење организма и помаже код многих болести.
У лечењу се користе плодови, листови и кора.
ЦРНИ ДУД
Лековита својства црног дуда заиста су бројна.
Црни дуд се у народној медицини користи против упале мокраћних канала, болести усне шупљине и грла, епилепсије, депресије, несанице, вртоглавице те код угриза буба и змија.
Свежи недозрели дудови примењују се против пролива, а зрели као благ лаксатив. Њихов сок добар је и за лакше искашљавање, знојење и мокрење те за испирање код упала грла и уста.
Лист црног дуда познати је пучки лек за снижавање и регулацију шећера у крви па се често примењује у чајним мешавинама за дијабетес.
БЕЛИ ДУД
Бели дуд има велику примену у козметици. Налази се у саставу многих козметичких препарата за избељивање коже, уклањање мрља и пјега, јер садржи инхибиторе који смањују синтезу меланина. Такође се употребљава у саставу препарата против старења коже, за третман коже око очију, за тонизирање и чишћење лица.
У лечењу се користи слично као и црни дуд. Забележено је и да делује код артритиса, очних болести, слабости организма и за опуштање нервног система.
По Jonathanu Hartwellu, аутору књиге "Биљке против рака", сок белог дуда може помоћи код тумора грла. Ако сте у прилици, једите обе врсте дуда, јер ћете од њих извући бројне благодати.
КОРА ДУДА
Још од времена Диоскорида горка кора корена дуда користи се као лек против цревних паразита, нарочито тракавице. Кора лечи болести црева, желуца, диспепсију те помаже код тровања храном, алкохолом и гљивама.
Прах добијен од коре дуда употребљава се спољашње у облику мелема за брже зарастање рана, а уварак од коре пије се против повишеног крвног притиска.
ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА ДУДА:
помлађује организам
тера паразите
регулише ниво шећера у крви
смањује ризик од дегенеративних болести
јача бубреге
чисти јетру
помаже код затвора
побољшава крвну слику
ублажава симптоме грипа и прехладе
помаже код тровања храном, алкохолом, гљивама
спречава настанак седих власи
убрзава зарастање рана
користи се против високог притиска
ПРЕПАРАТИ ОД ДУДА
Плодови дуда и кора скупљају се од јуна до августа, а лишће у пролеће. Дрво не нападају никакви инсекти ни болести, тако да је реч о еколошким плодовима. Бобице се могу јести свеже или сушити.
У кулинарству дуд се користи као било које друго воће - од њега можете направити сок, џем, сладолед, умак, користити га за припрему десерта и колача.
Чај од листа црног дуда за дијабетес
Прелијте 50 грама лишћа дуда с пола литре кипуће воде и оставите на десет сати. Процедите и пијте током дана.
Сируп против температуре, упале и затвора
Килограм бобица црног дуда ставите у пола литре воде и додајте две кашичице јабуковог сока. Оставите да одстоји 24 сата.
Идући дан помешајте смесу с килограмом смеђег шећера или другим природним заслађивачем по вашој жељи (мед, јаворов сируп) и кувајте до жељене густоће. Наспите у стерилизоване боце и пијте неколико пута на дан разређено с водом.
Напомена: Немојте претерати с конзумирањем плодова дуда, јер могу изазвати халуцинацију и пробавне тегобе.