ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Чак и ЛИСТ ове хране је КАНЦЕРОГЕН!
Шокантно!
Чак и мала количина црвеног меса и месних прерађевина попут једног листа сланине дневно, може повећати ризик од настанка канцера дебелог црева, тврди најновије истраживање Универзитета Оксфорд. Студија коју је финансирала британска организација за истраживање канцера чини бројнијим доказе о штетности црвеног меса, уз сличне тврдње Светске здравствене организације.
САМО ДЕСЕТ ПОНАВЉАЊА! Крените са ОВИМ вежбама данас и до јуна ћете имати НОВО ТЕЛО
Колико је ризик заиста велики и која количина ове врсте хране је потенцијално опасна?
ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Млади брачни парови су у ризику од овога?
Истраживачи су анализирали податке готово пола милиона људи, од којих је током шест година њих 2.609 оболело од рака дебелог црева, преноси Би-Би-Си. На основу посматраних података, научници су закључили да конзумација три листа сланине дневно може повећати ризик обољења од рака за чак 20 посто.
Осим тога, на сваких 10.000 људи који су дневно јели 21 грам црвеног меса (отприлике један већа лист сланине) или месних прерађевина, њих 40 оболело је од рака дебелог црева. У случају оних који су дневно јели 76 грама истог меса, тај број је порастао на 48 људи.
Истраживање, ипак, није дало дефинитивни одговор на питање колико црвеног меса је превише. Према овим подацима, чак 5.400 од 41.804 случаја обољења од рака дебелог црева могло је да се спречи да оболели нису конзумирали месне прерађевине.
Низ организација које се баве јавним здрављем у Великој Британији, али и другим западним државама, годинама саветују да се једе мање црвеног меса и месних прерађевина. Британско министарство здравља препоручује људима који једу 90 грама таквог меса на дан, да ту бројку смање најмање на 70.
Нећете веровати како ово ПОВРЋЕ топи килограме: Брза и ЈЕФТИНА дијета која доноси БРЗЕ резултате!
С друге стране, има и тврдњи да црвено месо има добрих страна, као што је висок садржај гвожђа и протеина што треба узети у обзир кад се процењује потенцијални ризик.
Месне прерађевине попут сланине, кобасица, виршли, саламе обрађене су тако да им се продужи рок трајања и да им се поправи укус што се постиже димљењем, додавањем соли и конзерванса. Стручњаци, међутим, и даље нису сасвим сигурни што тачно у црвеном месу подиже ризик оболевања од рака.