ОВО НИЈЕ БЕЗАЗЛЕНО: Омиљено српско јело може да изазове озбиљне здравствене ПРОБЛЕМЕ
Шта би се десило организму када бисте јели пасуљ сваки дан?
Пасуљ, једна од најомиљенијих намирница међу Србима, посебно је популарна током јесени и зиме.
Са месом или без, чорбаст, пребранац, увек актуелан "војнички" у виду салате... рецепта за ову намирницу у нашој кухињи је прегршт.
"УМИРЕМ" ОТКАЗУЈУ БУБРЕЗИ: ТВ звезда се бори у болници, дечко Филип се не одваја од ње! (ФОТО)
ПОЉУБИО ЈЕ ЈАВНО: Анастасија КРИЈЕ своју везу, а сад је показала ТРЕНУТАК ИНТИМЕ - ИСТОПИЛА СЕ! (ФОТО)
ТРИКОВИ УЗ КОЈЕ НЕЋЕШ ПОГРЕШИТИ: Откривамо како да изабереш шминку за СВЕТАО ТЕН
Осим што је укусан, пасуљ је и веома здрав - садржи витамине Б, Ц и каротен, као и доста калцијума и гвожђа. Може бити различитих боја, али свака има високу енергетску вредност (100 грама има 335 калорија), што му је и предност и мана - организам дуго држи ситим, а с друге стране није препоручљив ако сте на дијеталној исхрани.
Можда најпознатија његова негативна страна јесте што ствара гасове, али не треба заборавити и бројне користи - смањује лош холестерол и снижава притисак, добар је за труднице, помаже код дијабетеса...
Ако волите пасуљ, како да знате да не претерујете са уносом? Шта би се десило у организму ако бисте га јели сваког дана?
- Пасуљ је богат биљним протеинима и влакнима, а витамини Ц и Б у свом саставу помажу успоравању процеса старења и спречавању стварања бора. Редовна конзумација махунарки може помоћи у побољшању концетрације и меморије - објашњавају стручњаци са Клинике Мејо, и додају:
- Али, свакако се не препоручује претеривање и свакодневни унос ове намирнице. Поред појачаног надимања и гасова, до којих долази због целулозе у пасуљу, опасност представља и повећани ризик од стварања камења у бубрезима и жучној кеси - објаснили су.