ПАЗИТЕ КАКО ГА ЈЕДЕТЕ: Кромпир је много опаснији од шећера по здравље, ево и зашто
Како припремити кромпир? Какав кромпир не би требало да једете? Уз пар савета нутрициониста, откријте како да правилно припремате ову намирницу.
Било да га користите као салату или у главном јелу, кромпир је неизоставан део трпезе. Уз пар савета нутрициониста научите како да припремате ову намирницу и извучете из ње максималан број хранљивих састојака.
Кромпир је у Европу стигао око 1570. године из влажних и прохладних делова Јужне Америке, а данас узгој кромпира предњачи међу свим другим поврћем на свету.
Иако можда није најхрањивија врста поврћа, заузима важно место у исхрани Европљана па сматрам да је битно том поврћу посветити пажњу коју заслужује!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/02/28/sd_-_2022-02-28t182618.723.jpg?itok=O1jUX_GK)
ДОКТОРКА ТВРДИ ДА ЈЕ ВАСКРСЛА ТРИ ДАНА НАКОН СМРТИ: Јецала сам пред Богом, видела сам и рај и пакао! (ВИДЕО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/89722/profimedia-0314827660.jpg?itok=AK_eNiwe)
АКО ИМАТЕ ОВАЈ БРОЈ У ДАТУМУ РОЂЕЊА, СРЕЋА ЈЕ НА ВАШОЈ СТРАНИ: Рођени сте да остварите невероватан успех у животу
Ако сте читали о гликемијском индексу, покушавајући да изаберете храну која ће имати најмање утицаја на ваш шећер у крви, храна попут кромпира може да вас збуни.
Сигурно се питате зашто кромпир који има гликемијски индекс 90, толико повећава ниво глукозе у крви, у односу бели шећер који има гликемијски индекс 59.
Ево због чега:
Кромпир има више глукозе
У кромпиру има више глукозе него у шећеру. Људи често греше, јер не размишљају о белом кромпиту као нечему слатком. Испада да је скроб у кромпиру састављен од дугих низова глукозе. Пошто се скроб из кромпироа брзо вари, гликемијски индекс кромпира је скоро исти као онај од само глукозе. Гликемијски индекс глукозе је 100, а кромпира од 80 до 90.
Сахароза (обичан кухињски шећер) је, са друге стране, молекул дисахарида (два шећера) састављен од једног молекула глукозе и једног молекула фруктозе спојеног заједно.
Фруктоза се различито обрађује у телу од глукозе и не утиче на ниво шећера у крви. Међутим, фруктоза изазива проблеме када је уносите превише.
Дакле, испада да је 28 грама угљених хидрата од кромпира, има двоструко више глукозе од 28 грама шећера. Када размислите о томе на тај начин, схватићете како кромпир повећава ниво глукозе у крви.
Гликемијски индекс кромпира можда не значи пуно одређеној особи
Различити људи имају различите одговоре на различите намирнице. Најважније је како тело реагује на кромпир, а то можете сазнати уз помоћ мерача глукозе у крви. Ово је нарочито важно ако сте з ризичној групи за добијање дијабетеса и не обрађује шећере добро. Високи крвни шећери узимају данак вашем телу, што повећава вероватноћу да ћете изазвати више штете на панкреасу и трпети више од компликација од дијабетеса.
Пазите на порције
Кромпир има много нутритивних предности и његово гликемијско оптерећење зависи од тога колико га једете, и коју другу храну једете са кромпиром. Најчешће се кромпир једе као део оброка, а не сам као оброк, а то мења чињеницу како он утиче на глукозу у крви.
Гликемијски индекс може бити варљив
Тестови за гликемијски индекс само показују просеке, а сам број гликемијског индекса је заправо просек ових просека. У случају кромпира, различите студије које су се користиле за израчунавање индекса имају резултате негде између 56 и 111. Свака од тих студија се мерила на одређеном броју људи и само је бележила просеке.