Мало ко зна да једна зачинска биљка обилује витамином који може бити фаталан за кардиовскуларне болеснике.
Витамин К поспешује згрушавање крви, због чега је веома важно да срчани болесници буду опрезни кад га узимају. Руска докторка Елена Малишева назвала је овај нутријент "убицом" јер може довести до појаве тромбозе, а која може узроковати инфаркт, плућну емболију.
Тромбоза представља један од најчешћих узрока оболевања и смрти у савременом свету.
"ПОСТАЛА САМ ДРУГА ОСОБА!" Јелена Ђоковић препоручила књигу о С*КСУ, па споменула ЕЗОТЕРИЈУ
Под тромбозом подразумевамо стварање угрушка (тромба) у венама у нози. Услед зачепљења крвног суда отежан је пролазак крви која треба да се врати у срце. Када се вена потпуно запуши, кроз њу уопште не пролази крв.
Услед слабе циркулације у венама крв протиче спорије, а понекад долази и до застоја у протоку. Честе су и промене на зидовима вена или је способност згрушавања крви поремећена. Крвне плочице, црвена и бела крвна зрнца нагомилавају се и ствара се угрушак.
першун / Извор: Фото: Youtube Printscreen/O Свему и Свачему
Ова болест често је повезана са годинама, неактивним начином живота, исхраном и постојећим кардиоваскуларним проблемима. А посебно је важно да они који већ узимају антикоагулансе (разређивачи крви) обрате пажњу.
Ови лекови помажу у борби против стварања крвних угрушака, међутим постоје супстанце које блокирају њихов ефекат.
Најопаснији од њих је обичан першун. Садржи пуно витамина К, који подстиче згрушавање крви.
- Када се крвни угрушци формирају у крвним судовима и не "растворе", то може довести до фаталних последица - рекла је Елена Малишева.