ОВУ ХРАНУ НИКАД НЕ ПОДГРЕВАЈТЕ, ОПАСНО ЈЕ! Нутрициониста упозорава – ризикујете тешке болести!
Храна подгревањем осим што губи низ хранљивих састојака, може представљати и опасност по здравље
Вероватно сте већ чули да поједине намирнице никако не би требало да погревате, не само да ће изгубити укус, текстуру, већ могу изазвати здравствене проблеме.
Слажемо се да је припрема веће количине хране боља, поготово јер је можемо подгревати током недеље и себи олакшати. Ипак, из здравствених разлога то није добра опција, ево зашто.
Нутриционисткиња Ивана Шарчевић објашњава да што више подгревамо храну, то су веће шансе за развој бактерија и губитак хранљивих састојака, укуса и текстуре. Не само да губе хранљива својства, већ додатно загревање хране представља опасност по здравље. Ево које су то намирнице.
ОВО ЈЕ ТЕК ПОЧЕТАК! Најава НОВИХ НЕПОГОДА И УЖАСА до краја године - ОД ЊЕГОВИХ РЕЧИ ПОДИЛАЗИ ЈЕЗА! (ФОТО)
И СРБИЈА БАРБИ ЗА ТРКУ ИМА! Марија је мама и предузетница, а својим ИЗГЛЕДОМ и стајлингом засенила је Марго Роби
Кромпир
Свима је омиљен, сложићете се. Веома је укусан, садржи велику количину витамина Ц, а према студијама он садржи чак 27мх овог витамина. Подгревањем се може изгубити огроман део хранљивог потенцијала, а може доћи и до великог развоја бактерија.
Спанаћ
Када се спанаћ загрева, нитрати који се налазе у спанаћу прелазе у нитрите, који даље прелазе у нитрозамине који могу бити врло штетни , па чак и канцерогени по људски систем. Зато се спанаћ никада не кува много и довољно је само да га прокувате пар минута у кључалој води.
Пилетина
Састав протеина у пилећем месу потпуно се мења када се извади из фрижидера и загреје. Ово може проузроковати проблеме у пробавном систему.Уколико је стајала у фрижидеру можете да је подгрејете кратко, на 70 степени у рерни.
Печурке
Било да је реч о омлету, сосу или супи од печурака, важи исто правило – не подгревајте. Печурке су осетљива намирница и морају се јести док су свеже припремљене. Њихова конзумација након подгревања може довести до пробавних сметњи - грчева и пролива.
Пиринач
Неки скувају већу количину пиринча па је оставе у фрижидеру и подгревају према потреби. Али, то никако није добра идеја. Пиринач, сам по себи, није проблематичан, већ је проблематично његово чување па се тако у нескуваном пиринчу могу наћи бактерије које могу да доведу до тровања. Кувањем се те бактерије уништавају, али никада са сигурношћу не можемо да знамо да ли су уништене баш све. Из тог разлога не препоричује се конзумирање пиринча након што се охладио јер су то идеални услови да се преживеле бактерије размноже и изазову здравствене проблеме у облику пролива, повраћања па чак и тровања.
Јаја
У којем год облику их припремили – кајгана, печена на око, кувана - јаја не смеју да се подгревају. Увек је боље појести их хладна или их бацити, него ризиковати тровање.