Поред овог моћног зачина ни један лек вам неће бити потребан: Ево шта све може да лечи цимет!
Нисте ни свесни колико је овај зачин моћан
Многа истраживања су доказала да цимет има невероватна здравствена својства. Он чува здравје, али може да утиче и на линију. Може се користити као додатак јелима, али се може и једна кашика додати у чај или топлу воду и попити ујутру на празан стомак како би нестао вишак килограма.
ЗЛАТА ВРЕДНИ САВЕТИ! Уживајте у храни и СМАЊИТЕ АПЕТИТ: Тајна је у правилном ИЗБОРУ НАМИРНИЦА!
МОЖЕ БИТИ ВЕОМА ОПАСНО! Ову лошу НАВИКУ имају многи, а УГРОЖАВА здравље!
ИЗГУБИЋЕШ МНОГО АКО ОВО РАДИШ ЗБОГ СТРАХА: Сви праве ЈЕДНУ грешку због које КАСНИЈЕ могу ГОРКО ЖАЛИТИ
Много је разлога зашто би требало да овај зачин постане део јеловника, а ово су само неки од њих:
1. Делује противупално
Нека истраживања показују да антиоксиданси у цимету делују противупално. Такође, користан је за бол, грчеве у мишићима и против отицања.
2. Смањује ризик од појаве срчаних болести
Цимет може да утиче на елементе повезане са болестима срца. Једно истраживање показало је да 120 мг цимета дневно може да побољша ниво ЛДЛ холестерола, ниво триглицерида и укупног холестерола.
3. Побољшава осетљивост на инсулин
Отпорност на инсулин или када тело има слабу реакцију на њега, повезано је са здравственим проблемима попут дијабетеса типа 2 или метаболичког синдрома. Истраживања су показала да са узимањем цимета долази до побољшања у контроли гликемијског индекса код особа са дијабетесом.
Цимет не само да смањује шећер у крви, него и побољшава осетљивост на инсулин. Узимање цимета уз оброк са високим уделом угљених хидрата може да помогне у спречавању повећања нивоа шећера у крви.
Напомена: Ипак, треба бити опрезан код узимања цимета јер он не би требало да буде примарна стратегија или дугорочно решење за контролу нивоа шећера у крви.
4. Екстракти цимета штите од рака?
Висока количина антиоксиданата у цимету може да заштитити ДНК од оштећења и мутација ћелија које су повезане са раком. Међутим, истраживање које је показало такве резултате спроведено је само на животињама и са епруветама.
Потребна су ипак даља истраживања на људима како би се осигурали релевантни научни докази који би доказали да цимет стварно може да се бори против рака, али свакако постоје назнаке да штити тело и снижава ризик од ове опаке болести.
5. Решава инфекције
Циметово уље има антибактеријска и антимикробна својства која помажу у борби против инфекција. Цинамалдехид је једна од главних активних компоненти овог зачина који штити од инфекција.
Истраживања која су до сада спроведена, показују да цимет спречава појаву листериозе, салмонеле, а може бити и ефикасан против инфекција квасцима.
6. Одличан за орално здравље и као додатак исхрани
Захваљујући антимикробним својствима цимета, добар је за орално здравље. Истраживања показују да је посебно добар учинак има у спречавању каријеса и лошег задаха.
7. Смањује масне наслаге
Ако додате кашичицу циемта у топлу воду и попијете свако јутро на празан стомак започећете разградњу масних наслага, а уз редуковану исхрану приметићете драстичну разлику у килажи врло брзо.