Направите МАНАСТИРСКИ ПРЕБРАНАЦ - Прави рецепт за дане ПОСТА, а овај зачин му даје посебан укус
Идеалан предлог за ручак данас или сутра!
Почетком XVIII века један монах је записао рецепт за јело у којем стоји да је довољно 50 зрна пасуља да се прегура дан у пољу. Касније се из тог записа уз малу промену појавио и рецепт за пребранац који се прво јео само у манастирима. У Србију је стигао почетком XIX века и за кратко време је постао баш популаран. Манастирски пребранац је идеалан за пост на води, а иако у њега не иде пуно састојака, укус је одличан. Оно што га издваја је пикантсност који се добија захваљујући љутој паприци, а посебан шмек даје нана.
Фарбање јаја ПАПИРОМ и ЛУКОВИНОМ је тако једноставан и потпуно ПРИРОДАН начин: Шаре и БОЈЕ су магичне
Бол у стомаку, надимање, грчеви... Докторка објашњава због чега настају и како да их СПРЕЧИТЕ
Састојци:
- 600 г пасуља
- 4 кашичице соли
- 2 кашике црвене млевене паприке
- 2 црна лука
- 4 чена белог лука
- нана
- 2 љуте паприке
Припрема:
Пасуљ сипајте у шерпу, прелијте водом и оставите преко ноћи да одстоји. Након тога процедите, па сипајте нову воду, додајте црни лук исечен на ребарца, па посолите и побиберите. Кад прокључа додајте свеже листове нане, а онда кувајте још 10 минута. Повремено промешајте. Пасуљ са све водом, луком и зачинима сипајте у земљану посуду или ватросталну тепсију.
Поспите млевеном црвеном паприком и промешајте. Убаците и целе ченове белог лука, па промешајте и сипајте још воде. Преко ставите целе паприке, а ако не волите љуте, можете да користите и обичне. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 15 минута, а онда ако је потребно сипајте још воде и појачајте темепратуру на 200°Ц. Пеците још 20-25 минута. Повремено погледајте да ли треба да доспете још воде.