Празилук је БЛАГО од хране: "Буди" пробаву, чува кости, снижава висок притисак...
Нисте знали...
Према речима нутрициониста, празилук је право правцато благо које би требало што чешће имати на трпези. Одличан је "борац" против масноћа и шећера у крви, повишеног притиска, а захваљујући влакнима нормализује пробаву.
Специфична комбинација састојака високе нутритивне вредности празилук чине веома важним делом добро избалансиране исхране, подсећају стручњаци.
ЕКСПЕРТИ ОТКРИВАЈУ: Да ли особа која је оболела од корона вируса може да зарази друге док прича?
ОТКРИВАМО: Ево ОДГОВОРА да ли наочаре уопште помажу у заштити од КОРОНА ВИРУСА
Добро погледајте своје тело: Место на којем имате највише масних наслага открива све о вашем здрављу!
Једна од најважнијих способност тог поврћа је регулација нивоа шећера у крви. За то су највише заслужни витамини Ц и Б6, фолна киселина, гвожђе и манган којих у том поврћу има у изобиљу.
Наведене високовредне материје не успоравају апсорпцију шећера из система органа за варење. На тај начин утичу на нормализацију метаболизма шећера, а тиме и његовог нивоа у крви.
Такође, резултати више истраживања показали су да је редован унос празилука, нарочито у свежем облику, утицао на пораст нивоа такозваног доброг холестерола, док је лоше масноће у крви просто "протеривао".
Одржавање таквог баланса у организму је од велике важности при превенцији појаве или напредовања стварања масних наслага по зидовима крвних судова. То даље смањује ризик од развоја атеросклерозе и других обољења срца и крвних судова.
Особама које пате од хипертензије, а на трпези често имају празилук лекари често морају поново да прилагођавају преписану терапију јер су састојци тог поврћа "оборили" крвни притисак.
Празилук је такође одличан за свеукупно побољшање здравственог стања. Одличан је извор влакана, што је одлично за активирање успаване пробаве, као и калцијума за здраве кости.
Осим тога, може деловати и као благ антисептик и на тај начин помоћи организму у борби са инфекцијама.
Иако човек може имати бројне користи од уноса празилука, стручњаци упозоравају да особе са обољењима бубрега и жучне кесе требало би да га избегавају и уз дозволу лекара обазриво користе у припреми салата и јела.
Нутриционисти су нагласили да су "кривци" супстанце под називом "оксалати" које када се у већим количинама уносе у организам кристалишу и могу изазвати проблеме који иначе погађају те пацијенте, а постоји опасност и да блокирају апсорпцију калцијума.
10 грешака које многи праве када користе антибактеријске марамице: Може бити опасно!
НАЈБОЉИ НАРОДНИ ЛЕК У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Чај од БЕЛОГ ЛУКА штити организам од свих ВИРУСА
ВАЖАН САВЕТ гастроентеролога: ЕВО како да СМАЊИТЕ надутост СТОМАКА
БУДИТЕ ОБАЗРИВИ! Корона вирус може да узрокује НЕУРОЛОШКЕ проблеме - главобоље и вртоглавице
ГАСТРИТИС ДИЈЕТА: Храна и сокови који ублажавају упалу желуца