ОПРЕЗ, овако нас ПРОДАВЦИ ВАРАЈУ! У ЈЕДНУ НАМИРНИЦУ стављају ПИЉЕВИНУ, отворите четворе очи
Не можете увек бити сигурни да је мед који сте купили заиста чист мед, а ево које намирнице су још "проблематичне".
Сигурно сте се, барем једном, одлучили за куповину намирнице чија је цена нижа од других на полици, а онда сте се разочарали након првог залогаја јер сте схватили да квалитет и није неки.
Стручњаци кажу да треба пазити шта купујемо јер глобална прехрамбена индустрија редовно издаје лажне производе, а годишње из истог разлога губи од 10 до 15 милијарди долара.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/19/shutterstock_717437125.jpg?itok=T2WQYRjc)
АКО ОВАКО ПИЈЕТЕ ЛЕКОВЕ, САМО ПРАВИТЕ ШТЕТУ! Фармацеут упозорио - "То је највећа ГРЕШКА, опасно је"
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/19/shutterstock_1419886322.jpg?itok=V7i90vpY)
ОВУ БИЉКУ ДРЖИМО У КУЋИ, А СТРАШНО ЈЕ ОТРОВНА! Изазива прилично ГАДНЕ симптоме и успорава ОТКУЦАЈЕ срца
Како пише Chatelaine, мед је једна од намирница код чије се производње највише лаже. Треба уложити доста новца у израду, па га многи произвођачи мешају с јефтиним кукурузним сирупом. У питању је и превара која може бити опасна за људско здравље јер особе које морају пазити на ниво шећера у крви никако не би смеле користити кукурузни сируп и сличне заслађиваче. Најједноставнији начин који ће осигурати да имате квалитетан прави мед јест тај да га купите у локалних произвођача.
Још једна ствар око које многи варају јест маслиново уље. Често на декларацији пише да је произведено у Италији, али заправо се тамо само пунило у боце, а стигло је из непознатих крајева и разређено је јефтинијим уљима. Код овог производа увек треба гледати цену – она ниска је сумњива јер квалитетно и право екстрадевичанско маслиново уље кошта.
Податак који највише шокира откривен је још 2016. године. Једна комапније је, наиме, варала код производње пармезана па су тако паковања пунили с мало сира и пуно – пиљевине. Како купити прави? Сир који настаје у италијанској регији Емилиа Ромагна једини се сме звати пармезаном. Иако сличне сиреве производе и други произвођачи, морају имати други назив.