ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Четири идеје за посни доручак!
Брзо и лако...
Многи немају идеју шта да једу док траје пост, зато доносимо неколико идеја који ће вам сигурно добро доћи. Праве се брзо и лако, што је многима ујутру и те како важно, нарочито ако журе на посао.
ХУМУС
- 300 грама сирових леблебија оставите преко ноћи у води
- три кашике тахини пасте (купује се у продавницама здраве хране)
- лимун
- чен белог лука (може и без, или додајте више лука ако волите)
- со
- четири кашике маслиновог уља
Леблебије кувајте док не постану потпуно меке. Ставите их у блендер и додајте све остале састојке. За неколико минута добићете укусан намаз којем можете да додате љуту или слатку туцану паприку, исецкане маслине, киселе краставчиће... Хумус можете да једете као прилог, али и као намаз.
Прочитајте и:
ПАСТА ОД МАСЛИНА
- 200 грама маслина (зелене, црне или мешане, како највише волите)
- шака сирових бадема
- кашичица маслиново уља
Маслине очистите од коштица, а бадем оставите у хладној води преко нићи и ујутру га ољуштите и самељите. Све ставите у блендер, додајте уље и за два минута ћете добити сјајан намаз.
ТУЊЕВИНА ИЗ КОНЗЕРВЕ
Ако вам је досадило да је једете као оброк, изгњечите је виљушком, са све уљем у којем се налазила, додајте пола кашике млевених барених леблебија, мало лимуновог сока и то је то. Намажите ову пикантну туњевину на препечени хлеб, прекријте свежом црвеном паприком, и бићет сити до ручка.
ПЕЧУРКЕ
Буковачу или шампињоне, исецкајте, али не сасвим ситно, и препеците их док не порумене на мало маслиновог уља. Додајте со и бибер, свеж исецкани першунов лист, све добро промешајте и ставите на парче хлеба. Томе можете да додате и неко свеже поврће по избору, можда маслине или киселе краставчиће.