Путер или свињска маст? Знате ли шта је уствари здравије?
Нутриционисти откривају истину...
Последњих деценија, научна истраживања су конзумирање свињске масти, односно незасићених масноћа, најчешће повезивала са срчаним обољењима. Новија, међутим, сугеришу да су незасићене масти, заправо, добре за здравље.
ФИБРОЦИСТИЧНЕ ДОЈКЕ: Промене на грудима које се могу опипати прстима
Британска нутриционисткиња Џо Траверс истиче да свињска маст садржи такозване "добре" мононезасићене масноће, које су раније сматране штетнима. Она сматра да би ове масноће могле да буду здравије од путера.
Чиа семенке склоните се: Откривена нова СУПЕРНАМИРНИЦА - лечи преко 300 болести!
- Свињска маст садржи веома много мононезасићених масноћа, које су веома здраве за срце - каже она.
- То су масноће које су нам потребне у исхрани и које су значајније од путера. Зато, нема ништа погрешно у употреби свињске масти у исхрани.
НАЈБОЉИ ЛЕК ЗА НЕСАНИЦУ: 100% природан сок после кога ћете спавати као беба (РЕЦЕПТ)
Чиста свињска маст не садржи транс масти, што се за већину осталих масноћа, које можемо наћи у продавницама, не може рећи. Упркос чињеници да се овакве тврдње о свињској масти све чешће могу чути, званичне здравствене службе у Великој Британији радије препоручују "здравије" алтернативе, пише Индипендент.
Те пепоруке се углавном заснивају на избацивању намирница које садрже засићене масти из употребе и конзмирању намирница које садрже незасићене масти, али у мањим количинама.
- И путер и свињска маст садрже висок проценат масноћа. Разлика између њих је у томе што се свињска маст састоји од 50 одсто мононезасићених масноћа, којих у путеру има око 32 одсто. Дакле, организам добија нешто више есенцијалних масноћа из свињске масти, али ако ипак уживате у путеру - само изволите - сматра нутрициониста Рианон Ламберт.
Он, ипак, истиче да, када су масноће и питању, треба мислити на величину порција и енергетску вредност оброка.