Знате ли која је РАЗЛИКА између БЕЛИХ И СМЕЂИХ ЈАЈА? Једна имају мање ХОЛЕСТЕРОЛА и слађа су, а разлог није ИСХРАНА КОКЕ
Изненадићете се одговором на питање!
Чини се да је куповина јаја једноставан посао. Међутим, разлике постоје у квалитету, сорти и боји. Када је реч о белим и смеђим јајима, поставља се питање која је битна разлика? Наиме, боја љуске јајета зависи од расе кокошке која носи јаје, а не од исхране, животне средине или других фактора.
Осећате СВРАБ и ЧУДАН МИРИС? Немојте занемаривати ове СИМПТОМЕ у нади да ће ПРОЋИ САМИ од себе - Ово су 3 најчешће ВАГИНАЛНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
Можда звучи ПОГРЕШНО, али не би требало да дирате ВОСАК ИЗ УШИЈУ - Стручњак открива да ЧИШЋЕЊЕ може довести до КАТАСТРОФЕ - "Никако ШТАПИЋИ"
Имајте у виду да су и бела и смеђа јаја природна, као и друге нијансе сиве боје. Не постоји апсолутно никаква разлика у укусу или квалитету јајета на основу боје љуске. Разлика је у генима.
- Бела јаја легу кокошке са белим перјем, док жута јаја легу коке са шареним и црвеним перјем. Такође, постоји и врста Амерукана кокошки које легу јаја са плавом љуском, објашњавају стручњаци са Универзитета Корнел у САД.
Узгајивач Владимир Петровић каже да боја љуске зависи од врсте кокошака.
- Бела јаја у себи имају мање холестерола, слађа су и беланце се боље мути. Она су ређа, али су и траженија. Дакле, боја љуске нема везе са исхраном кокошака, већ има везе са бојом жуманцета. Када кокошка једе компоненте које имају више црвеног пигмента, жуманце је жуће. Али и оно мање жуто је одличног квалитета. Кокошке хранимо природном храном, јечмом, сојом, житима, додајемо и витамине, објаснио је раније Петровић за Блиц.
С друге стране, нутрициониста Милка Раичевић сматра да су јаја без обзира на боју љуске здрава и да их треба јести неколико пута недељно. Стручњаци указују на то да конзумирање јаја може да одигра виталну улогу у спречавању кардиоваскуларних болести. Истраживање, објављено у часопису "Нутриентс", показало је да једење између једног и три јајета недељно "изгледа да штити" од болести.