ИСКОРИСТИТЕ СЕЗОНУ
ЧИСТИ КРВ ОД ОТРОВА: Ево како да припремите чај и чорбу од младе коприве, опоравља, пуна је гвожђа
Коприва је једна од најздравијих самониклих биљака, од коена до листова, за ублажабвање прехладе, детоксикацију, спречавање упала у организму, као диуретик, за мршављење, код неуредне менструације, проблема са органима дисајних путева и многим тегобама.
Коприва има бројна лековита својства, а често је један од водећих природних лекова у борби против анемије јер је богата гвожђем. Због тога је у исхрани користе често и вегани и вегетаријанци
Млада коприва је савршен прочишћивач крви регулише шећер, може помоћи код уринарних проблема (посебно корен), позитивно утиче на кости и спречава задржавање воде у телу.
Сезона младе коприве почиње почетком пролећа, па идите у природу и искористите ову лековту биљку на следеће начине:
- Корен коприве користи се код увећања простате, проблема са полицистичним јајницима, за детоксикацију организма, смањење ризика од упале и лечење уринарних инфекција. Најчешће се корен коприве претвори у прах, па с еод њега прави тинктура, односно раствара се у алкохолу.
- Од листова коприве се припрема чај против анемије и камена у бешици. Потребно је да супену кашику листова коприве прелијете кључалом водом, па оставите да одстоји око 20 минута. Процедите и попијте.
- Употеба коприве у јелима постоји још од давнина. наше баке су чето правиле чорбе од младе коприве, додавале је у кувани пасуљ, а данас се коприва убацује и у салате, смутије и служи са сосевима и прилозима.
- Млада коприва служи и за лепоту, а посебно се препоручује код опадања косе и за слабу и ретку косу. 400г свеже коприве прелијте са водом, тако да сва коприва буд епотопљен ау води. Поклопите и оставите да одстоји преко ноћи, па сутрадан процедите. Након следећег прања, косу исперите добро овом течношћу и трљајте прстима теме док испирате. Кроз пар недеља приметићете побољшање.
Напомена: Пре употребе природног лека од коприве консултујте се са својим лекаром.
Припрема чаја
Једну кафену кашичицу уситњеног корена коприве прелити са 150 мл хладне воде, загрејати до кључања и после 10 минута процедити. Пити три пута дневно по шољу чаја. Супену кашику листа коприве прелити са 200 мл хладне воде, брзо загрејати до кључања. Суд поклопити и оставити да стоји 10 минута. Процедити и пити три пута дневно по шољу чаја.
Рецепт за чорбу од зеља и коприве
Састојци:
- 2 везе жеља
300 г младих листова коприве
шака пиринча
веза першуна
1 главица црног лука
1 шаргарепа
уље
2 чена белог лука
1,5 кашичица соли
по жељи павлака
1 кашичица млевене паприке
Очистите зеље и коприву и ставите да се кувају на средњој ватри. Исецкајте на ситно црни лук, загрејте уље у већој шерпи и додајте лук, па динстајте на благој ватри. Изрендајте шаргарепу, па додајте у лук. Додајте млевену паприку, промешајте, па склоните са ватре.
Скувану коприву и зеље процедите, оставите мало да с еохлади, па исецкајте на ситно. У лук сипајте зеље и коприву и заједно све динстајте пар минута на благој ватри, па посолите и промешајте. Долијте пиринач и прелијте водом.
Кувајте око 20 минута док пиринач не буде скуван, па додајте исецкани бели лук и исцекан першун. Оставите да се кува још пар минута. Послужите по жељи уз кашику павлаке.