Рецепт за НАЈБОЉИ ПОСНИ ЧУШПАЈЗ: Јело које враћа сећање на мирисе из бакине кухиње
Ово јефтино јело једно је од најстаријих варива која се једу "на кашику"
Ћушпајз једно је од најстаријих јела која су спремале наше баке, а које се једе "на кашику". Сама реч ћушпајз је немачког порекла и значи прилог или додатак јелу. Али, пошто је ово вариво комплетан оброк, по рецепту како су га правили наши стари, тако се и служило.
Јело је посебно типично за Војводину, тачније за Банат, али су га и у другим крајевима Србије радо сервирали, нарочито у јесењем и зимском периоду када је и време киселог купуса, који је најбоља салата уз ћушпајз.
"Попијте прво ОВАЈ НАПИТАК па изађите напоље": Савети Наде Мацуре за СНЕЖНЕ ДАНЕ и заштиту од вируса
НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ЛЕК: Скувајте ова ТРИ САСТОЈКА, заустављају КАШАЉ у рекорном року, следи БРЗО ОЛАКШАЊЕ
Потребно је
- 2 главице црног лука
- 4-5 свежих или смрзнутих паприка
- 2 шаргарепе
- 2 свежа или из флаше парадајза
- 4 кромпира
- 3 чена белог лука
- целеров лист
- ловоров лист, суви зачин (по жељи)
- со, бибер
- црвена млевена паприка
- першунов лист
Припрема:
Лук исећи на резанце као и паприку. Шаргарепу на кругове. Парадајз огулити, па исећи на коцке. Кромпир огулити и исећи на кругове. Издинстати црни лук на уљу, додати паприку, шаргарепу додати бели лук. Убацити млевену црвену паприку. Динстати још мало.
Убацити кромпир и налити воде да огрезне кромпир. Додати ољуштен парадајз на коцкике. Крчкати још мало. Умутити 1 кашичицу кукурузног скроба са мало воде и додати у чуспајз. На крају додати целеров лист и першунов, суви зачин или само соли и мало бибера.