САДРЖЕ ГЛУТЕН: Ево како да направите РАЗЛИКУ између ДОЗВОЉЕНИХ намирница и оних које ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ
Пратите ово правило!
Глутен је протеин, који се природно налази у житарицама- у пшеници, јечму, ражи, спелти, кускусу. Неки људи немају проблем с варењем овог протеина, док код других изазива одређене тегобе попут надимања, појаве главобоља или мигрена, потом упалних процеса на кожи, као и задржавања течности у организму. Ако имате ове симптоме, највероватније сте интолерантни на глутен, али неопходне су лабораторијске анализе како би се прецизно утврдило шта је њихов узрок.
Међутим, постоји много опасније и комплексније стање а то је целијакија- аутоимуни поремећај који је за разлику од интолеранције, агресивна реакција нашег имуног система која оштећује слузницу танког црева. Такође, у том случају имунолошки систем препозна глутен као штетан. Симптоми се крећу од благих до веома интензивних, од осипа и отицања коже, до анафилактичког шока, који може довести до смртног исхода, уколико се на време не укаже медицинска помоћ.
Ставила ПАРЧЕ ЈАГОДЕ у саксију пуну земље, а када видите ШТА је ДОБИЛА, одушевићете се, ПРОБАЈТЕ и ви (ВИДЕО)
НЕМА НИШТА БОЉЕ ЗА УПАЉЕНО ГРЛО: Чај од ове биљке користи се код ПРЕХЛАДЕ, бронхитиса и упорног КАШЉА
Ако сте алергични на глутен, ево на треба да обратите пажњу:
Важно је да купујете намирнице у што сировијем облику, значи свеже, необрађене, а најбољи избор је да сами спремате храну. Уколико купујете индустријске производе обавезно се водите оним што пише на етикети. То значи да смете да једете само оно што је искључиво наглашено као безглутенско. Уколико на паковању нема такве назнаке, значи да произвођач не може да гарантује да у производу нема глутена, јер је контаминација могла да се деси у току самог прецеса производње.
Дозвољене намирнице:
- Свеже воће и поврће
- Махунарке
- Орашасти плодови и семенке у свом природном, непрерађеном облику
- Јаја
- Непрерађено месо, риба
- Млечни производи
Житарице без глутена ( хељда, кукуруз, лан, просо, киноа, пиринач, соја, тапиока)
- Брашно без глутена (од пиринча, соје, кукуруза, кромпира и пасуља)
Житарице које нису дозвољене: пшеница и сви производи од пшенице, јечам. раж, овас (иако је природно без глутена, током производње може бити контаминирана пшеницом, јечмом или ражом.
Поведите рачуна о:
- готовим производима попут дресинга, сосева, прелива- у њима се често могу наћи трагови глутена
- месним прерађевинама (иако у у месу нема глутена, прерађевинама се додају разни додаци који га могу садржати)
- конзервираној храни