САДРЖИ 17 ПУТА ВИШЕ ВИТАМИНА Ц НЕГО ШАРГАРЕПА: Многи не знају КОЛИКО је ОВА намирница здрава за нас!
Није на одмет знати...
Једна од намирница која је изузетно здрава, а за коју многи људи и не знају колико користи могу да имају од ње, јесте и кељ. Богат витаминима и минералима, кељ је незаменљиви додатак разноврсној исхрани.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/22/doktorka.jpg?itok=72imU9ur)
ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Ови симптоми указују на РАК ДОЈКЕ - одмах треба да вам се укључи ЦРВЕНА ЛАМПИЦА!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/08/31/longorija.jpg?itok=4L0_Yv59)
Мислили су да ОБРАЂУЈЕ ФОТКЕ, а онда је папарацо ухватио у БИКИНИЈУ! Ево како СТВАРНО изгледа "ОЧАЈНА ДОМАЋИЦА"! (ФОТО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/19/devojka-n.jpg?itok=irpuf9v-)
"ОШАМАРИЛА САМ ГА И ОТИШЛА" На се*с су чекали месецима, а онда јој је у првој АКЦИЈИ рекао ОВО! (ВИДЕО)
- Иако кељ није много заступљен код нас, у свету се ово лиснато поврће конзумира још од давнина. У средњем веку је кељ конзумирало готово читаво становништво Европе.
Још у 4. веку пре Христа се у Грчкој одгајало поврће, које је претеча кељу. Временом се ово поврће гаји свуда у свету, а такође је и променило свој изглед. Данас боја листова кеља може варирати од зелене до тамнозелене и од љубичасте, до љубичасто - браон боје - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива које су то благодети кеља:
- Кељ је веома добар извор минерала и хранљивих материја. Он је богат витамином А, витамином Ц и витамином К. Лиснати кељ садржи још и фосфор, магнезијум и калијум. Количина витамина Ц, која се налази у овом поврћу, је чак 17 пута већа од количине витамина Ц у шаргарепи и 4 пута већа од оне у спанаћу. Садржај витамина А, којег има у овом зеленом лиснатом поврћу, је 5 пута већи него у броколију. Витамин А је добар за вид и добро стање коже. Кељ снижава висок ниво холестерола и потпомаже рад кардиоваскуларног система. Он је добар извор омега 3 масних киселина, који пружају заштиту од умора и депресије и имају важну улогу у производњи сивих ћелија у мозгу - каже нутриционисткиња и додаје:
- Иако је веома хранљив, кељ није калоричан. Он не садржи масти, али је зато одличан извор влакана. Он позитивно утиче на варење и његова конзумација регулише метаболизам. Овај лиснати кељ се препоручује особама које имају хроничну констипацију и нередовну столицу.
Ово поврће садржи фолну киселину, магнезијум и гвожђе. Кељ је чак и богатији од меса, по свом садржају гвожђа, што га чини незаменљивом намирницом у исхрани вегетеријанаца, а такође и особа које имају анемију.
У кулинарству
Ово лиснато поврће се може јести док је свеже, а може се и термички обрадити. Док се не навикнете на овај лиснати кељ, можете га за почетак користити као гарнир, а затим га можете укључити у разне шејкове, чорбе, супе, салате, пире, па чак и чипс - каже нутриционисткиња.