ПОБОЉШАВА КРВНУ СЛИКУ И ТОПИ САЛО: Др Војислав Перишић саветује да је ОВО најделотворнија дијета на свету
Када кренемо у процес мршављења врло је важно да водимо рачуна и о здрављу. Ово је најбезбеднијии могући начин за скидање килограма
Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић причао је у Јутарњем програму о најздравијој дијети и грешкама које правимо када покушавамо да смршамо, или се једноставно хранимо здравије.
Недавно је објављено да је нордијска дијета здравија од медитеранске, а професор је изнео своје мишљење о сличностима и разликама ова два режима исхране, као и њиховом ефекту на здравље.
"ДО САДА НЕВИЂЕНО НА ЕВРОВИЗИЈИ" Страни јутјубери увелико коментаришу Констракту, а сви се слажу око ОВОГА
РАСКРИНКАНА НАЈВЕЋА ТАЈНА У ЗАДРУЗИ! Дејан и Далила ИПАК У ТАЈНОМ ДОГОВОРУ - све ОТКРИВЕНО уживо у ЕМИСИЈИ
Стиже ПУН МЕСЕЦ у ДЕВИЦИ: Само ДВА ДАНА након овога УСЛЕДИЋЕ нешто што ће ДОНЕТИ огромне ПРОМЕНЕ за СВЕ
"Постоји кључна разлика између ове две дијете, а она се крије у масноћама. Медитеранска дијета садржи маслиново уље, док нордијска користи уље уљане репице. Ова уља имају исти липидни састав, користе најздравије масноће. Само по типу уља се разликују, али свакако обухватају квалитетне и здраве масноће, пуне омега-3 и омега-6 масних киселина. Квалитетне омега-3 и омега-6 масне киселине имају велики утицај на статус крвних судова. И не смемо претеривати са уносом шећера", рекао је доктор.
Он је казао да се та разлика огледа и у изгледу народа који се хране овако одувек.
"Погледајте ви некога са Медитерана, онижи је, можда пуначак, има стомак, док је Скандинавац шланк. Али по учесталости хипертензије и инфаркта, они су слични. И много се у последње време истражује да ли прекомерна тежина утиче на атеросклерозу или сличне проблеме. Утврђено је да тип масноће утиче, али гојазност, и не толико. Човек може да има 10-15 килограма вишка и неће имати већи здравствени проблем", рекао је професор Воја.
"Барем пет, шест пута недељно користите уље репице. Њега препоручујем јер је квалитетно, а није толико скупо као маслиново. Није јефтино ни као наш сунцокретов зејтин, али не морате га сипати тако да храна огрезне, сипајте помало и трајаће вам тај литар уља. А боље је за вас јер сунцокретово уље није здраво", рекао је гастроентеролог Перишић.
Шта једу ови народи, па су тако здрави, које су најздравије намирнице?
"Погледајте ви и Грке, и нордијске народе. Три пута недељно једу рибу, и једни, и други. Па затим, интегралне житарице и овсене пахуљице и пију млеко, али са мало масти. Па поврће! Доста га користе обе кухиње. То су и салате, зелена салата, рукола, радич, ротквице, млади лук, то се све једе пре 'ударне' клопе дана. И унели смо влакна, масне киселине, све то што протективно делује на организам", рекао је он.