Три бела ЗЛА - Лоши су поздравље, од њих страдају највише КРВНИ СУДОВИ
Немојте се заваравати. Није неопходно да их потпуно избаците и да их више никада не погледате. Важно је контролисати конзумацију ове три намирнице, њихов унос и користити их умерено, пре свега да бисмо заштитили своје здравље и спречили појаву потенцијалних болести.
Ово су ствари без којих ниједна кухиња не може и које садржи свако домаћинство. И не само да их садржи, већ се свакако користе свакодневно.
Трик са ЗАВОЈЕМ - Поставите га на место где је кожа оштећена или исушена, ефекат ће вас изненадити
Природни ПРОБИОТИК - Кисели купус је обавезан део зимске ТРПЕЗЕ, а добар је за ИМУНИТЕТ
Бело брашно
Бело брашно и производи од белог брашна главни су део прехране већине људи. Но, није свако брашно једнако нутритивно сиромашно. Бело рафинирано брашно је преузело управо ту титулу, због чега људски организам доводи до неравнотеже, а потенцијално и до срчаних болести и разних поремећаја. Зато, радије смањите његову употребу у вашој исхрани или одаберите здравију верзију – интегрално брашно.
Со
Со је веома важна за људски организам и његове функције, као што су одржавање крвног притиска или рад мишића, а добар баланс натријума и калијума значи одговарајућу хидратацију. У народу је познат као природни прочишћивач крви, а многи љубитељи здраве исхране греше када га избаце из исхране због опасности о којима се прича.
Адекватан унос соли помаже у одржавању здраве равнотеже у телу и помаже у отклањању умора. С друге стране, важно је напоменути да се со не уноси у организам само додавањем њених зрна у храну коју једемо, већ се може наћи у разним прерађеним намирницама и готовим јелима као што су саламе, сосеви и слично.
Ово је уобичајена замка која може да изазове бројне сметње у функционисању нашег организма, попут повишеног крвног притиска или стварања камена у бубрегу.
Бели шећер
И птице на грани знају да је бели (рафинисани) шећер штетан, а између осталог га налазимо скривеног у разним намирницама које у друштву слове као здраве. На пример, у воћним јогуртима, овсеним пахуљицама које промовишу фит начин живота, интегралним пахуљицама, готовим протеинским напицима и сличном.
Рафинисани шећер у великим количинама може изазвати додатни осећај глади, нагомилавање масти, па чак и метаболички синдром, стања повезана са кардиоваскуларним обољењима као што су висок крвни притисак, повишена глукоза у крви итд.
Природни шећери се налазе у житарицама, воћу, поврћу, па чак и у махунаркама, и такав шећер је добар за употребу у свакодневној исхрани.
Србија Данас/Б92/М.Л.