ОПРЕЗ, НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРИО! Ови ЗАЧИНИ су пуни скривених шећера, а користимо их свакодневно
Обратите пажњу!
Као и већина прехрамбених производа, наизглед обични зачини могу да садрже велику количину шећера. Из тог разлога је важно увек прочитати састав. Уколико видите да се у производу налазе сируп, декстроза или меласа, немојте да га купујете, савет је нутриционисткиње Лаура Бурак за магазин "Еат This, Нот That".
Ево неколико додатака јелима које би у овом случају требало да избегавате:
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/05/14/shutterstock_2130979538.jpg?itok=JMWLdCrc)
Изненадна ПОНУДА за ДЕВИЦУ, Раку НИШТА НЕ ИДЕ ПО ПЛАНУ - Хороскоп за петак је спреман
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/02/03/profimedia-0128680658.jpg?itok=msoS9YQF)
ПУНИ СУ БАКТЕРИЈА - Ове делове ПИЛЕТИНЕ ИЗБЕГАВАЈТЕ, не препоручују се ни након термичке обраде
Кечап
- Већина кечапа на тржишту садржи додатни шећер, обично у облику кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе - објаснила је Бурак.
Познато је да конзумирање кукурузног сирупа доводи до гојазности, инсулинске резистенције и дијабетеса.
- Припазите на изворе шећера и обавезно проверите колико грама шећера је у кечапу који планирате да купите - додала је.
Сенф
Обратите пажњу јер произвођачи често стављају шећер у сенф како би побољшали његов укус. У последње време шећер са сенфом постаје све популарнији, али ни он није нарочито добар за здравље.
- Може вам се учинити да је сенф са медом здравији, али је то далеко од истине. Мед је само 'изговор' за додавање још веће количине шећера у производ - испричала је.
Преливи за салату
Све врсте прелива за салату које можете пронаћи у супермаркетима су нездраве јер умањује нутритивну вредност здравог оброка. Нутриционисткиња сматра да је најбоља опција да сами направите прелив јер ћете само тако бити сигурни да нема велике количине шећера.