ЕНДОКРИНОЛОГ УПОЗОРАВА: "Ова навика УНИШТАВА добре бактерије у ЦРЕВИМА и води ка стању УПАЛЕ"
Обратите пажњу.
Ендокринолог је објаснио како долази до упале слепог црева и зашто је тако тешко дијагностиковати.
Мучнина и јак бол на десној страни стомака који не пресатаје. Кад то осетимо, помислимо на упалу слепог црева. Помаже ли савет наших бака да снажно ударимо десном ногом о под и бол ће показати о чему је реч? О томе како да препознамо да ли имамо упалу слепог црева, у јутарњем програму на ТВ Прва говорио је ендокринолог др Војисалав Перишић.
- То је тачно, треба ударити десном ногом о под јако. Слепо црево лежи на мишићу и када се упали оно прави јаку иритацију тог мишића. Када активирамо тај мишић, онда то боли још јаче. То је добар савет, то је индиректни показатељ да постоји упала слепог црева.
Др Перишић је објаснио и како се овај проблем манифестује различито, па га није лако дијагностиковати одмах.
- Када је јави бол с десне стране доле код деце између пет и седам година, могуће је да се ради о упали слепог црева. Слепо црево је дугачко као пантљичара и иде испод јетре. Па онда боли испод јетре, а не боли доле. Или је бол кренуо у леву страну па дошао до завршне стране дебелог црева - истиче и додаје да је правило да у свим случајевима када постоји основана сумња да је реч о упали слепог црева, ради се ултразвук.
Отишла је код доктора због болног циклуса, а онда добила ЈЕЗИВЕ ВЕСТИ - недељу дана је делило од СМРТИ!
СМРШАО ЈЕ СКОРО 90 КИЛОГРАМА: Ево чиме се сада храни Дарко Лазић - једе и СЛАТКИШЕ!
Који су главни симптоми који указују да је слепо црево угрожено?
- Када је упала слепог црева, бол прво крене са леве стране доле, па се премешта, па боли желудац. Па се премешта на десну страну. То је шетајући бол и мора цео трбух да се прегледа. Где највише постоји болна реакција, тако се одлучује - напомиње и додаје:
- Слепо црево је резервоар пробиотских бактерија нашег пробавног система. Када пијемо антибиотике уништавамо све, оне остају у слепом цреву и оно је практично у сланом стању упале. Ако једемо храну са мало целулозе, ми онда напунимо слепо црево копролитима, згрудваним остацима несварене хране и она прави запушење слепог црева - каже доктор.
Која је то храна коју не треба, а коју треба јести?
- Малине, купине, купус, целер, то је храна која се препоручује. А не треба јести храну која нема целулозу - месо, сир, млеко... Она не прави столицу. Постоји лењи ток хране кроз црева. Слепо црево је на стратешкој тачки између танког и дебелог црева. Ако је проток спор због јако густе хране, оно пуни слепо црево које не може да се ослободи тог материјала и долази до упале - објаснио је и додао да свако може да добије упалу у зависности од хране и начина живота.