Со је један од најчешћих зачина. Иако конзумирање у умереним количинама не би требало да буде разлог за забринутост, прекомерни унос соли може изазвати висок крвни притисак и друге здравствене проблеме. Многим људима са хроничним здравственим проблемима лекари саветују смањен унос соли, предлажући им алтернативе, у форми биља, зачина и других састојака, уз помоћ који се омиљеном јелу могу додати укус и арома. Најбоље од њих, откријте у наставку.
Жене треба да знају: Мушкарцу је ово потребније од с*кса
Бели лук
Бели лук је љути зачин који појачава укус без повећања натријума. Можете смањити количину соли и додати двоструко више белог лука сосевима од парадајза и маринадама. Штавише, бели лук има велике здравствене предности. Истраживања показују да његова конзумација може ојачати имунитет, смањити крвни притисак и побољшати здравље мозга.
Лимунов сок
Цитруси, посебно лимунов сок, одлична су алтернатива соли у неким рецептима. Као извор киселине, лимунов сок делује на исти начин као и со, побољшавајући укус јела. У међувремену, лимунова кора такође јелима даје пријатну арому цитруса. Сок и кора од лимете и поморанџе такође имају ова пријатна својства. Соком од цитруса може се прелити поврће, а можете га користити као додатак за преливе за салату и маринаде за месо и рибу.
со, бибер / Извор: Профимедиа
Млевени црни бибер
Со и бибер су класични кулинарски двојац. Међутим, ако желите да смањите унос соли, само користите млин за бибер. Црни бибер је добар додатак супи, прженој храни, тестенинама и другим сланим јелима. Поред тога, црни бибер може смањити упалу повезану са хроничним стањима као што су болести срца и рак.
Сушени лук
Сушени лук појачава укус готово сваког јела. Конкретно, сушени лук или лук у праху је ефикаснији од свежег лука и може заменити со у помфриту, супи, чорбама, сосу...
Српкиња која је убила па закопала мужа у боксу за псе ИМАЛА ДВА САУЧЕСНИКА?! Један већ ухваћен у лажима, полиција објавила нове детаље: "Крв је пронађена и на плафону..."