Сочнији и укуснији од УРМАШИЦА - Турски колач ШАМБАЛИ готов за пола сата, дете може да га спреми
Ако волите тулумбе и брдарице обожаваћете и овај колач.
Шамбали је познат десерт уз Турске који се нашироко продаје у сви поластичарницама. Припрема је врло једноставна сваком јер не захтева ни пуно намирница, а ни умећа.
Приликом припреме колача користите уместо ваге шољу или чашу од 200 милилитара.
Састојци:
- 25/25 цм величина посуде у којој се пече
- 1 чаша шећера
- 1 чаша млека
- 2 чаше гриза пшеничног
- 1/2 прашак за пециво
- 1 ванил шећер
- 1/2 чаше кокоса
- цели бадеми
За шебет:
- 2 чаше воде
- 2 чаше шећера
- Сок од 1/2 лимуна, неколико колутова лимуна.
У шеру сипајте шећер и воду и оставите да проври. Када проври нека остане дато 2 минута, а затим додајте сок од лимуна и неколико колутова лимуна.
У једну посуду сипајте чашу млека (као што је напоменуто мера је чаша од 200милилитара) додајте чашу шећера и промешајте, а затим додајте ванилин шећер, затим додајете две чаше пшеничног гриза, пола чаше кокоса и прашак за пециво. Сједините састојке.
Изручите тело у подмазан калуп. Када излијете тесто у калуп поделите га на 16 једнаких коци и у сваку утисните по један бадем.
Пећи у загрејаној рерни на 170 степени 30 минута. Након што се испече изрежите га још једном на месту где сте обележили пре печења. Када се испече прелијте га са охлађеним шербетом.
Детаљније на видеу Кухиња Валентина Машковић у наставку.