ШОКАНТНА ИСТИНА О КОЦКИЦАМА ЛЕДА: Пун је ПРЉАВШТИНЕ и ШТЕТНИХ честица - Више га нећете стављати у пиће кад видите ОВО
Може бити изразито лош по здравље
Стављање леда у било које пиће, идеалан је начин да се расхладите у врелим летњим данима.
Међутим, ова навика је поприлично лоша за ваше здравље, а није проблем само у томе што може да оштети ваше грло.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/09/17/profimedia-0572596810.jpg?itok=N2DEMdCR)
НАЈЗДРАВИЈИ ЗАЧИН НА СВЕТУ! Смањује ризик од шлога, помаже код мршављења... НУТРИЦИОНИСТА открива и МОЋАН НАПИТАК од 3 састојка
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/07/01/profimedia-0614030751.jpg?itok=aaZ9dy7r)
СВАКИ ДАН КИЛОГРАМ МАЊЕ - Дијета са поморанџом и јајетом је НАЈБРЖИ НАЧИН да смршате, а препородиће се и КОЖА
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/400931/grudiprofimedia-0219415361_1.jpg?itok=UC5fZdWc)
ДРУГО СТАЊЕ ИЛИ ЦИКЛУС? Ове ПРОМЕНЕ НА ГРУДИМА указују на потпуно различите ствари и потребно је обратити пажњу на њих
Неколико студија се бавило овим питањем, а крајњи резултати су били поприлично језиви: у већини ресторана брзе хране и модерних кафића, вода која се користила за прављење леда била је пуна бактерија. Да ствар буде још гора, иста количина бактерија је била пронађена и у тоалетима ресторана и других угоститељских објеката који су били предмет истраживања.
Бактерије могу да се нађу и у самој води, али не треба изузети из вида ни то да људи који раде у угоститељаским објектима и који рукују коцкицама леда, свакодневно долазе у контакт са новцем, другим људима и различитим површинама.
Количина бактерија у пићима са ледом, била је виша од онога што се сматра нормалним. То може да представља проблем за одређене групе, као што су деца, старије особе и појединци са ослабљеним имунитетом.
Да би се лед загадио, довољна је чак и мала количина контаминиране воде. Најчешће су уи питању микроорганизми који не могу да изазову веће здравствене проблеме, али у неким узорцима пронађене су ешерихија коли, хеликобактерија и листерија.
Стручњаци саветују да посебно будете опрезни на путовањима.
У машинама за прављење леда, односно ледоматима, често долази и до развоја плесни. Овај проблем настаје када се замрзивач или машина за лед често отвара и затвара, а влажна места подстичу размножавање гљивица и плесни.
Што се тиче леда који сами правите код куће у калупима и кесама, вероватно мислите да је ствар нешто другачија, али није. Пре свега, људи немају навику да перу калупе за лед, у којима такође може да се развије плесан. Са друге стране, неко чак ни не опере руке пре него што истресе лед у чашу, па самим тим и бактерије с његових руку доспеју у пиће.
БОНУС ВИДЕО: Миа Борисављевић: Монах нас је наговорио на брак