СРБИ, знате ли КАКВО МЛЕКО пијете? А1 млеко може да изазове дијабетес, срчане, па чак и менталне болести, а ево шта је А2
Кључна разлика у настајању две врсте млека долази од генотипа краве, будући да се у А1 и А2 типу налазе две варијанте протеина бета-казеина
Још увек многи живе у заблуди да је кравље млеко висококвалитетна намирница која садржи велике количине протеина и калцијума. Међутим, последњих година резултати великог броја истраживања показали да од конзумирања крављег млека има више штете него користи. Због вишка фосфора и казеина (протеина у крављем млеку) људски организам лоше апсорбује калцијум из крављег млека, а не може ни да преради казеин у потпуности, што доводи до његовог трулења у цревима. Токсини који настају током трулења изазивају повишену киселост организма.
Психотерапеут објашњава: Због чега је лоше да одлажете ствари и како тога да се решите?
Цео Балкан пати за АНЂЕЛОМ: Усавршавао се код Паваротијевог учитеља, освојио све могуће награде, али остао је СКРОМАН и хуман - преселио се у Рај са само 26 година
Иако је млеко здраво, увек постоји неко "али", а то је у овом случају протеин бета-казеиноморфин, који се налази у млеку А1. Више научних студија показало је да је здравије А2 млеко, које производи свега неколико произвођача у свету, а показују и да људи који пију А2 млеко мање оболевају од дијабетеса и коронарних болести.
А1 млеко повећава ризик од аутизма
Неке теорије сугеришу да А1 бета-казеин може бити фактор ризика за дијабетес тип 1 и коронарне болести. Ова варијанта протеина такође је повезана са нелагодом у варењу након што попијемо млеко. Након варења, А1 протеин се претвара у бета-казоморфин-7 (БЦМ 7), за који се верује да је узрок свих ових штетних ефеката, уз становиште по коме пептиди попут БЦМ-7 имају улогу у настанку аутизма и синдрома изненадне смрти одојчади (СИДС).
Међутим, како наводи организација „Светски дан млека“, коју је пре 20 година основала Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација, докази који указују на негативне ефекте протеина А1 су недовољни. Упркос недостатку поузданих научних доказа, неколико млечних компанија широм света почело је да продаје искључиво А2 млеко, тврдећи да је боље и да нема негативних ефеката., наводи се на сајту Националног института за храну.
Која врста млека је најбољи избор?
Данас здравствени стручњаци још увек расправљају о предностима избора млека А2 у односу на млеко А1. Питање здравља органа за варење је најјача тачка која се помиње. Произвођачи млека А2 широм света фокусирају свој маркетинг и поруке око чињенице да њихово млеко лакше утиче на ваш пробавни систем.
Други здравствени стручњаци тврде да једноставно нема довољно јаких доказа који би подржали здравствене тврдње произвођача млека А2. Једна од најбољих ствари које можете да урадите је да сами испробате млеко. Погледајте да ли ви лично осећате разлику када промените. Свако може имати своје нивое толеранције када је у питању варење млека.
На крају дана, млеко које изаберете да пијете је ваш избор. Можда ћете се осећати боље ако пијете једну врсту млека у односу на другу. Све се своди на ваше личне преференције. Откријте која опција је права за ваш животни стил и добробит. Урадите тест данас и видите да ли ваше тело примећује разлику између две врсте млека.