ВАЖАН САВЕТ гастроентеролога: ЕВО како да СМАЊИТЕ надутост СТОМАКА
Елиминисање узрока решава проблем
Муче вас напетост стомака, осећај пуноће, гласно крчање у стомаку, а понекад и бол? Надутост се може јавити код сваке особе, без обзира на године, пол, животне навике или опште здравствено стање. Са професором гастроентерологије, проф. др Томицом Милосављевић, разговарали смо о томе због чега се надутост јавља и како решити овај проблем.
Свака особа у цревима има одређену количину гасова која, под нормалним околностима, настаје као последица разлагања састојака из хране, коју врше бактерије које су природни ,,становници" наших црева. Међутим, проблем настаје када се гасови и надутост јављају превише често, па утичу на квалитет живота. Прекомерна количина гасова, често подригивање, и грчеви у стомаку су додатни симптоми који неретко прате надутост код неких пацијената.
На шта се пацијенти жале?
Пацијенти се свакако најчешће жале на осећај тежине и притиска у желуцу непосредно након оброка. Затим на грчеве, гасове, крчање, као и на туп бол у стомаку.
Који су узроци надутости?
Убедљиво најчешћи узрок надутости је ‘’халапљиво" узимање хране, током кога се прогута и велика количина ваздуха. Наравно, надутост у многоме зависи од хране коју једемо, као и од врсте бактерија које разлажу ту храну. Узроци могу бити и евентуално присутна органска обољења, као што су: гастритис, недостатак ензима панкреаса, нетолеранција лактозе итд., али и функционални поремећаји - диспепсија, синдром нервозног црева.
Савети за превенцију и ублажавање надутости
Пацијентима прво саветујем да покушају да учине промене у исхрани, начину припреме јела, али и навикама. То значи да се потруде да смање унос намирница које им изазивају осећај надутости. Требало би смањити унос алкохола, шећера, теста, газираних напитака. Намирнице као што су карфиол, броколи, купус, грашак, пасуљ би требало пажљиво анализирати и избегавати оне за које осетите да вам сметају; млеко и млечне производе ако не пријају, смањити или избегавати. Важно је да храна коју уносе буде богата биљним влакнима. Треба да примене правило – умереност и редовност, избегавање преобилних оброка и прескакање оброка; добро је да се једе полако и храна добро сажваће. Наравно, треба избегавати оброке „с ногу“ и тзв. брзу храну.
Елиминисање узрока решава проблем
Ако је пацијент све претходно применио, али и даље има проблем са гасовима и надутости, оно што саветујем је да покушате са употребом природних и безбедних препарата, као што је на пример, препарат који садржи Lactobacillus плантарум 299В, (Флобиан®) који је откривен и патентиран у Шведској, а на нашем тржишту се налази већ 10 година. Флобиан® делује у цревима спречавајући настанак гаса и тако уклања узрок проблема. Потпуно је безбедан за дуготрајну примену. У третману надутости и гасова саветује се примена најмање 4 недеље ради дугорочнијег решавања овог проблема. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 задовољних пацијената.
Уместо закључка
Повремена надутост углавном не представља проблем. Међутим, уколико се и поред примењених мера симптоми отежаног варења не повуку, или чак буду праћени додатним тегобама, као што су мучнина, повраћање, болови, присуство крви у столици, опстипација или дијареја, неопходно је да се јавите вашем лекару како би били сигурни да не постоји нека друга прикривена болест.