СТАРИ СЛОВЕНИ СУ ВЕРОВАЛИ ДА ЈЕ ОВАЈ ЧАЈ НАЈЗДРАВИЈИ: Пили су га да би снизили притисак и очистили бубреге
Народни лекови старих Словена су нешто што се задржало у нашој традицији до данас
Липа је дрво које има богату историју. Први спис о липи написао је Херодот, грчки историчар прозван "оцем историје", piše Kodren.com.
Најважнији за историју липе су старословенска племена. Живели су у липовим шумама и били су јако везани за дрвећа јер су им пружала храну, воду, заштиту. Посебно су ценили липу јер им је давала храну, мед и восак. Словени су стабла посветили својим боговима, тако је липа посвећена богињи Види (она је заштитница љубави).
Чувени киропрактичар тврди да је овај НАПИТАК "ТУШ ЗА ЦРЕВА": Готов је за 15 МИНУТА, а потребна су само три састојка!
ЕВО ШТА УЗРОКУЈЕ ХЛАДАН, А ШТА ТОПАО ЗНОЈ И КОЈИ ЈЕ ОПАСНИЈИ ПО ЗДРАВЉЕ! Лекари су једногласни!
Због тога неки дрво липе називају и дрво љубави. Словени су веровали да након смрти људи настављају да живе у корену, деблима и крошњама. Веровало се и да липа чува од зла и урока па су зато људи градили куће крај њих.
Састав: Садржи гвожђе, калцијум, танин, соли мангана, етерично уље, слуз, гликозиде, шећер, гуму, восак, смолу, жуту боју, манитол, картарт, фарнезол, терпентински алкохол (даје мирис цвету), у цвету и листићима изразито пуно витамина, а у семену масног уља.
За чај од липе користе се њени цветови. Лековитост чаја од липе је изразито велика, а о томе говори и историја Словена који су липу изразито поштовали. Доказана лековита својства липе су: снижава крвни притисак, изузетно добар за ублажавање болова при мокрењу, поспешује избацивање зној и мокраћу, помаже код малокрвности, водене болести, чисти крв и бубреге.
Чај је изузетно добар за прехладе, код грипе и код болести дисајних органа, лечи од хроничног и грчевитог кашља, против грчева, за умирење (опушта напете живце и даје добар сан), лечи од падавице, спречава упалу плућа, лечи од песка у бубрегу, одстрањује боре и пеге с коже лица, спречава испадање косе, опекотине и ране добро је испирати и облагати чајем, поспешује столицу.
Чај од липе има јако пуно лековитих својства, али најважније је знати како се припрема.
1. Класичан начин припреме чаја од липе - Уколико на упутству на паковања није другачије назначено, кашчицу биљке или филтер кесицу прелијте с 0,2 л вреле воде. Поклопите и пустите да одстоји 5 до 10 минута. Процедите и пијте свеже припремљени чај.
2. За липин чај који опушта живце, даје добар сан, лечи од малокрвности, водене болести, падавице, прехладе дисајних органа, хроничног и грчевитог кашља, ублажује болове при мокрењу, чисти крв и бубреге, поспешује столицу, подстиче излучивање зноја и мокраће прави се чај на следећи начин: кувајте 1 литру воде док не почне да кипи, ставите 10 – 20 г цвета липе, прелијте цвет с кипућом водом, оставите 5 – 10 минута, процедите чај, након тога можете почети са испијањем чаја с тим да се овај чај пије трипут дневно по 1 шољицу, а остатак током дана уместо воде.
3. Чај од липе против пролива: Кувајте 1/2 литре воде док не почне да кипи. Направите мешавину од: 30 г цвета липе и камилице, по 10 г петровца, ружиног цвета, шипка и дупчаца. Прелијте 3 кашике мешавине врелом водом. Оставите поклопљено 1 сат. Процедите чај. Овај чај пије се што топлији у току дана.