МЛАДИ КРОМПИРИЋИ могу бити ШТЕТНИ по здравље! Доктори упозорили – одмах их баците, изазивају ПОВРАЋАЊЕ И ПРОЛИВ
Док уживамо у богатству које нам пружа сезона кромпирића, важно је бити свестан могућих здравствених ризика које могу носити са собом флекице на младом кромпиру. Умереност и пажња приликом конзумације, уз праћење симптома и савете стручњака, помажу у осигуравању да наше трпезе буду не само укусне, већ и безбедне.
Док се сезона кромпирића пуном паром одвија, многе трпезе широм света красе овај омиљени прилог. Међутим, док се радујемо укусним оброцима, важно је бити свестан потенцијалних здравствених изазова који могу бити повезани са конзумацијом младог кромпира.
Феномен соланина
Флекице на младом кромпиру, које се често појављују током ове сезоне, могу бити индикатори присуства соланина. Ово природно токсично једињење налази се у биљкама породице Соланацеае, којој припада и кромпир. За биљке, соланин представља својеврсну одбрану од штеточина и болести. Међутим, за нас људе, прекомерна изложеност соланину може имати негативне последице по здравље. Млади кромпир је најбоље да се једе без коре, а ако приметите зелене флекице на њему, одмах га баците, кажу доктори.
Ризици и симптоми
Конзумирање велике количине соланина може изазвати низ гастроинтестиналних сметњи, укључујући мучнину, повраћање, болове у стомаку и пролив. У тежим случајевима, могу се јавити и неуролошки симптоми попут главобоље, вртоглавице и чак халуцинација.
Превентивне мере
Срећом, флекице на кромпиру обично садрже релативно мале количине соланина које су обично безопасне када се кромпир конзумира у нормалним количинама. Препоручује се уклањање делова кромпира који су захваћени флекама како би се смањио ризик од изложености соланину. Такође, важно је правилно складиштити кромпир на хладном и тамном месту како би се смањила производња соланина.