Стручњаци разрешили вечиту дилему: Да ли је ЗДРАВО припремати храну на МАСЛИНОВОМ уљу?
Једна од стандардних предрасуда је да се пржењем на маслиновом уљу губе све хранљиве материје које су здраве за организам.
Између сунцокретовог и маслиновог уља, свакако боља опција је маслиново.
Оно је веома цењено кад је у питању исхрана зато што садржи велику количину незасићених масних киселина и полифенола.
Добила је Златну арену у Пули, била је у браку са певачем, а СКОНЧАЛА је у ХОТЕЛСКОЈ СОБИ: Потресна животна приче Гизеле Вуковић!
ДА ЛИ ЈЕ ПРЕПОЗНАЈЕТЕ? На овој слици има само 7 ГОДИНА! Од дечачког ИЗГЛЕДА до НАЈЛЕПШЕ ЖЕНЕ у Србији
Биљка која ЧИНИ ЧУДА: Њен ЦВЕТ се користи као МЕЛЕМ ЗА ЛЕЧЕЊЕ свих КОЖНИХ БОЛЕСТИ (РЕЦЕПТ)
Често је препорука да се маслиново уље користи искључиво као додатак салатама и јелима, а не за пржење и кување хране.
Такође, једна од стандардних предрасуда је да се пржењем на маслиновом уљу губе све хранљиве материје које су здраве за организам.
Међутим, слободно га можете користити за кување и пржење јер оно у себи садржи високу концентрацију једноструко незасићене олеинске масне киселине, која доприноси стабилности уља на високим температурама.
С друге стране, пржење на сунцокретовом уљу није здраво јер спада у биљно уље које има неуравнотежену количину омега-3 и омега-6 масних киселина. Врло нездрава опција је да једно исто уље користите неколико пута, зато што садржи токсичне нус производе. Пржење на истом уљу ствара оксидансе који су способни да оштете ДНК.
Свакако да је најбоља опција да маслиново уље користите "на хладно", односно да прелијете салату или као додатак неком другом оброку. На тај начин се чува највећа количина здравих материја у њему.
Ипак, нећете погрешити ни ако пржите на њему јер оно има тенденцију загревања на преко 210 степени, знатно изнад температуре припреме хране, што га чини стабилнијим у односу на друга биљна уља.