Елиминише УПАЛНЕ ПРОЦЕСЕ у ОРГАНИЗМУ, јача имунитет: Ову намирницу можете користити као ЗАЧИН и ЛЕК
Веома је здрава!
Ако волите оријенталну кухињу, сигурно сте у њиховим јелима осетили укус који подсећа на лимун. Ту специфичну арому опорог укуса даје зачин под именом сумак. Осим што даје ту специфичну арому, такође појачава укус других зачина, као и самих наминирца које се припремају. Биљка расте на висоравнима на Медитерану, доста се гаји у Турској, у Ирану, Либану, на Сицилији.
Отац (31) УБИО 14 НЕДЕЉА СТАРУ БЕБУ - На телу девојчице пронађене СТРАВИЧНЕ ПОВРЕДЕ
Водолија да се ЧУВА СУКОБА И ПРЕВАРЕ на послу, Близанац МОРА ДА ОДМОРИ: Хороскоп за недељу је ту
Када су зреле, бобице сумака се суше и мељу у прах који је црвенкасте боје по чему је и добио име. Као зачин најбоље се слаже с месом, на пример с ћевапима, с рибом, са чорбама, јогуртом, као и са поврћем, на пример с луком као предјело. Такође, може се додати и у освежавајућа пића на бази воћа.
Нека истраживања показују да овај зачин обилује антиоскидантима, тачније да садржи више ових једињења од многих познатих врста поврћа и воћа. Јака антиоксидативна својства која се боре против слободних радикала, упалних процеса и оксидативног стреса, углавном се приписују полифенолима као што су антоцијанини и други флавоноиди као и танинима.
Осим за спречавање упала и за јачање имунитета, постоје одређене назнаке да сумак помаже код снижавања шећера у крви и повишеног холестерола. Када се користи у облику целог зрна тј. бобице - позитивно делује на здравље кардиоваскуларног система. Познато је да се још у римско доба овај зачин користио као диуретик, за поспешивање рада бубрега и као средство против надимања.