Ово су ТРИ РАЗЛОГА због којих треба одмах да скувате СУПУ ОД КОСТИЈУ: Веома је здрава, а спрема се лако!
Треба вам мало времена да спремите овај оброк.
Супа од костију у последње време је постала врло популарна, а разлог је што постоје веровања да пружа много благодети за здравље. Добра стара супа од костију и данас се припрема на исти начин како су ју припремале и наше баке - вишесатним крчкањем на лаганој ватри.
На друштвеним мрежама се проширио нови тренд у којем особе јутарњу кафу мењају шољом топле супе од костију или је током дана испијају уз међуоброк. Иако се ради о тренду којем расте популарност, добробити супе од костију знале су још и наше баке.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/03/05/shutterstock_1514524088.jpg?itok=3nmAWwXe)
Одмах баците картоне од јаја ако их чувате! Могу да вам направе хаос у дому и телу
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/09/24/shutterstock_2052210311.jpg?itok=Ub8RIgwu)
НАЈЈАЧИ АНТИБИОТИК ИЗ ПРИРОДЕ! Зачин који детоксикује, чува срце и јача имунитет, додајте само прстохват у ручак
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/07/profimedia-0231109231.jpg?itok=0Gwx1Ds0)
МУЧИ ВАС ЕШЕРИХИЈА? Ово су природне намиринице које ће вам помоћи да је се решите за трен
Ову супу можете припремити од било које врсте костију – телећих, свињских, говеђих, јагњећих, пилећих или ћутрећих и рибљих костију. Такође, супа од костију може послужити као изврстан темељац за варива, сос или рижота. Припрема супе од костију је врло једноставна – све што вам треба је велики лонац, вода, кости и мало сирћета.
Супа од костију
Састојци:
2 килограма кости
4 литре хладне воде
2 кашике јабуковог сирћета
Свеже млевени бибер
Со
Припрема:
Све састојке додајте у велики лонац и кувајте док не прокључа. Затим смањите ватру и оставите да полагано крчка три до шест сати. Што се дуже кува, то ће супа имати бољи укус и бити храњивија. Додатак сирћета у супу је врло важан корак јер сирће помаже да се из кости извуче што више вредних нутријената. Како би обогатили окус, у супу можете додати поврће и зачинско биље, а најчешће се додају лук, бели лук, першун, целер, шаргарепа, першун и тимијан.
Садржи важне витамине и минерале
У принципу, супа од костију је врло храњива, а проценат нутријената у супи зависи од састојака које користите у припреми. На пример, свињске или говеђе кости богате су калцијумом, магнезијумом, калијумом, фосфором и другим елементима у траговима важнима за изградњу снажних костију. Рибље кости садрже јод који је есенцијалан за здравље штитне и метаболизам. Осим тога, кости садрже протеин колаген који се кувањем претвара у желатин, а која садржи неколико важних аминокиселина.
Добра је за пробавни састав
Доказано је да желатин из супе може помоћи у здрављу пробавног састава јер веже воду и на тај начин помаже да сварена храна лакше пролази кроз црева. Осим тога, желатин садржи глутамин, аминокиселину за коју су истраживања показала да може помоћи у одржању функције слузнице црева, што је посебно важно за особе које болују од упалних болести црева.
Побољшава здравље зглобова
Колаген је главни протеин који налазимо у костима, тетивама и лигаментима. Током кувања, колаген се распада и настаје желатин који садржи аминокиселине важне за здравље зглобова. Неке од њих су пролин и глицин које наше тело користи за изградњу тетива и лигамената. Такође, супа од костију садржи и глукозамин и кондроитин за које бројна истраживања доказују да могу да смање бол у зглобовима, али и ублаже симптоме остеоартритиса.