Смањује УПАЛУ, јача КОСТИ и имунитет - Само ЈЕДНА ШАКА СУВИХ ШЉИВА чини право чудо за организам
Уврстите их на свој зимски мени!
Ово је најбоља храна за жене старије од 50, помаже да се спречи појава остеопорозе и регулише хормоне.
Многи их узимају да поспеше пробаву, али да ли сте знали да суве шљиве нису добре само за варење, већ и за чврстину костију? Стручњаци су потврдили да смањује ризик од појаве остеопорозе.
Остеопороза је изузетно непријатна болест коју карактерише смањење густине костију и доводи до њихове кртости. Важно је да се напомене да је ризик од развоја болести већи код жена него код мушкараца. Заправо, остеопороза, а самим тим и преломи костију, посебно су опасни за жене које су прешле 50 година.
Према речима доктора то је због чињенице да се након почетка менопаузе у женском телу смањује концентрација женских полних хормона естрогена, а због хормонске неравнотеже повећава се ризик од развоја тешких упала у случају повреде.
Шкорпија да се ЧУВА ПОВРЕДА, Риба мора да БРАНИ ИНТЕРЕС на ПОСЛУ - Хороскоп за ЧЕТВРТАК је спреман
Глумицу коју СРБИ ОБОЖАВАЈУ муж ухватио у ПРЕВАРИ са СВЕКРОМ - Скандал о којем сви говоре, ево како се ЗАВРШИЛО
Суво воће штити кости
Недавно су амерички научници са Државног универзитета Пенсилваније издвојили намирницу која може значајно да смањи ризик од развоја остеопорозе. Најбоље је што је јефтина, а веома ефикасна у спречавању проблема са костима. Реч је о сувим шљивама. Оне су веома богате полифенолима - природним супстанцама са снажним антиоксидативним и антиинфламаторним својствима. Раније студије су показале да полифеноли смањују запаљење у ћелијама костију и штите их од оксидативног стреса (оштећења слободним молекулима кисеоника).
Па тако су научници тестирали колико свакодневна конзумација овог воћа утиче на женски организам. У експерименту су учествовале искључиво жене старије од 50 година са високим ризиком од остеопорозе и биле су подељене у три групе. Једна група је јела око шест сухих шљива дневно током годину дана, друга група је јела два пута више, а контролна група уопште није јела суве шљиве.
Након неког времена, анализа крви је показала да су код жена које су јеле суве шљиве свакодневно током целе године индикатори упале били приметно нижи него код оних из контролне групе. Закључак научника је да би се смањио ризик од остеопорозе, довољно је да жене у постменопаузи једу свега шаку сувих шљива дневно.
Постоји још једна студија која је показала да редовно конзумирање сувих шљива може да побољша здравље костију због високог садржаја пробиотика, који позитивно утичу на раст корисне цревне микрофлоре.