Све предности хељде: Контролише ниво шећера у крви, регулише пробаву и чува срце!
Изненадићете се!
У последње време хељда је постала производ о којем се све више прича. Разлог због којег је тако популарна свакако је њен нутриционистички састав, али и чињеница да је могу конзумирати особе које су интолерантне на глутен.
Прави се од само 2 састојка: Овај напитак је решио све моје проблеме са крвним притиском! (РЕЦЕПТ)
ПОТПУНИ ДЕТОКС Очистите читав организам од токсина за само 5 дана!
ЗДРАВА ИСХРАНА У КАРАНТИНУ: Спасите МЕНТАЛНО здравље ОВИМ намирницама!
Хељда је заправо древна намирница пореклом из средње и источне Азије, али је тек последњих десетак година постала популарна. Највише се узгаја у Русији, Казахстану, Кини и источној и средњој Европи.
Постоје две врсте хељде: обична (Fagopyrum есцулентум) и тартарна хељда (Fagopyrum тартарицум) и обе се користе за кување.
Хељда припада групи намирница које се обично називају псеудожитарице или лажне житарице. Псеудожитарице су семенке које се конзумирају и припремају као класичне житарице, али по саставу нису исте. Остале познате псеудожитарице, осим хељде, су киноа и амарант, сирак и теф.
Иако се по називу и групи сврстава у исти "кош" као и пшеница, главна разлика између хељде и пшенице је то што хељда не садржи биљни протеин глутен, па особе које су интолерантне на глутен најчешће као замјену за обично брашно користе управо хељдино брашно.
Хељда је популарна као здрава храна због високог удела протеина и биофлавоноида. Она садржи минерале, попут гвожђа, мангана, магнезијума и јода, те витамине Б1 и Б2, а за разлику од других житарица, садржи велику количину антиоксиданса.
Осим тога, хељда у свом саставу има више од 80% скроба, а остатак чине беланчевине, влакна, протеини и масти.
Хељда помаже у контроли шећера у крви па је због тога неки стручњаци сматрају погодном за особе које пате од дијабетеса типа 2. Иако се већином састоји од скроба, због влакана која се налазе у саставу хељде, она је добра и за рад црева и пробавни систем.
Исто тако, откривено је да хељда побољшава липиде у крви па се сматра фактором за смањење ризика од срчаних болести.
Хељда се све чешће користи у кухињи, а заправо је врло једноставна за припремање. Она кувањем омекша, али остаје у истом облику.
Рецепти с хељдом постају све популарнији у последње време, па се она често прерађује у брашно, кашу или се од ње прави тестенина. Каша, односно хељда скувана у води, користи се на исти начин као и пиринач, а главни је састојак многих традиционалних европских и азијских јела.
Хељдино брашно је прилично цењено и може се пронаћи у специјализованим продавницама, а комерцијална тестенина од хељде углавном садржи малу количину хељде па се препоручује да је радије направите сами.
Не задржавајте сузе: Пет здравствених проблема које можете да решите плакањем!
БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Маске које се шију код куће НИСУ одговарајућа заштита против КОРОНА ВИРУСА!
Домаћи сируп против сувог кашља: Могу га пити и деца и одрасли! (РЕЦЕПТ)
Лекари једногласни: Имунитет се најбоље јача уносом ова 3 витамина!
Докле год редовно чистите ових 10 ствари, немате разлога за бригу о зарази: Јефтин рецепт за најефикасније средство!