СВЕ ВРЕМЕ ПОГРЕШНО КУВАТЕ ПОВРЋЕ: Само на ОВАЈ НАЧИН ћете сачувати све витамине и минерале!
Добро обратите пажњу...
Осим што је веома битно да бирате здраве намирнице, такође је важно и како ћете их припремати. Уколико их спремате на прави начин, задржаћете све нутријенте, витамине и минерале, па ће самим тим ваша храна имати и већу корист.
Када је у питању кување поврћа, многи људи, у жељи да га што брже припреме, заправо то раде погрешно.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/07/14/kaja_0.jpg?itok=Bw7wNq7l)
ПОПУТ ДВОРЦА: У ОВОЈ згради сада живи Каја Остојић - једна ствар је посебно ОДУШЕВЉАВА! (ФОТО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/09/profimedia-0150586879.jpg?itok=9ztaWc3z)
ЛЕКАРИ ОТКРИЛИ: Ево шта значи када често ЗЕВАТЕ чак и онда када сте НАСПАВАНИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/07/seron-profimedia-0622090588.jpg?itok=R6ucYhyh)
Доживела је и мождани удар, а у 64. години изгледа боље него икад: Ово је тајна младоликости Шерон Стоун!
О чему треба да водите рачуна:
- Не купујте га у количини коју не можете појести за пар дана.
- У фрижидеру га можете чувати 2-3 дана, а након тога почиње да губи своје нутријенте.
- Водите рачуна о времену кувања поврћа. Неће сваком требати исто.
- Не уситњавајте га превише, јер и тако губи витамине. Целовито је боље од блендираног.
- Посуда у којој се кува, треба да буде поклопљена, а температура што нижа.
Два правила за кување поврћа:
1. Све што расте под земљом (кромпир, шаргарепа, цвекла...) спушта се у хладну воду и кува се полако и дуже.
То је зато што коренасто поврће садржи више скроба, због чега је потребно више времена да топлота продре у његово средиште. Када започнемо кување у хладној води, спољашњи слојеви се постепено загревају и тиме успемо да сачувамо све оно вредно у њему - витамине и минерале.
2. Све што расте изнад земље (спанаћ, блитва, броколи, карфиол...) спушта се у кључалу воду и кува врло кратко.
То је зато што поврће које расте изнад земље, нарочито зелено, има нежне листове и ситан плод, па му је потребно врло мало времена да се термички обради и сачува што више витамина и минерала - наводи нутриционисткиња Марија Ђурковић.