Сви мисле да је ова намирница здравија СВЕЖА, а заправо тек КУВАЊЕМ доноси највише ДОБРОБИТИ ЗА ТЕЛО!
Ко би рекао...
Парадајз је богат извор влакана, минерала и фитонутријената. Поред тога, садржи витамине Б6, Ц и К, калијум, фосфор, гвожђе, цинк, бета каротен, биотин (витамин Б7) и ниацин (витамин Б3). Добра комбинација гвожђа и витамина Ц изузетно је значајна за задовољавајући ниво хемоглобина и формирање стабилне базе црвених крвних зрнаца, што спречава појаву анемије.
Међутим, то су само нека од својстава овог поврћа због којих се сврстава у најздравије. Можда ће вас овај податак изненадити, али процес кувања парадајза појачава његове нутритивне и друге вредности.
КАМЕНАЦ КАО РУКОМ ОДНЕСЕН: Ево како да очистите КУВАЛО ЗА ВОДУ у само ДВА потеза! (ВИДЕО)
Аделин шминкер открио ТРИК због којег она увек изгледа беспрекорно - тајна је у ЈЕДНОЈ ствари! (ФОТО)
ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ: С овим лековима морате ОПРЕЗНО, помажу за СТОМАК, али уништавају СРЦЕ!
Тајна је у ликопену
А зашто је то тако тиме се озбиљно бавио др Јосеф Мерцола, нутрициониста и остеопата, колумниста у престижном "New York Тимес", који је у истраживањима дошао до податка да би најкраћи одговор на сва питања био – моћни антиоксидант ликопен.
Иако се он налази и у другим намирницама, попут грејпфрута, гуаве, папаје и лубенице, дошло се до податка да је парадајз примарни извор овог оксигенираног каротеноида који је заслужан и за његову црвену боју. Иако ликопену недостаје провитамин А, који се може наћи у бета-каротену, он има најјаче антиоксидативно својство и сматра се делотворнијим од других врста каротеноида, као и других антиоксидативних хранљивих материја и витамина у парадајзу.
Наиме, ликопен се у парадајзу налази унутар његовог ћелијског зида. Када се парадајз кува, ћелијски зид пуца и тако се ослобађа већа количина овог моћног једињења.
Хранљиве материје "заробљене" у ћелијским зидовима
Професор на катедри за проучавање хране на Cornell University др Руи Хаи Лиу, изјавио је да се велика количина хранљивих материја у поједином поврћу и воћу налази "заробљена" у ћелијским зидовима, а да је процес кувања кључ за њихово ослобађање ради лакше апсорпције. Студија о утицају термичке обраде на хранљиву вредност парадајза је објављена у "Јоурнал оф Агрицултуре анд Food Chemistry", а открила је да иако загрејани или кувани парадајз има смањену количину витамина Ц, он ипак има повећан нутритивни ниво укупне антиоксидативне активности. Овај процес је за наш организам изузетно важан у елиминацији и разградњи слободних радикала.
Улога здравих масти и комбинација са маслиновим уљем
Да бисте извукли максимум од ликопена и антиоксиданата из парадајза, скувајте га са маслиновим уљем, што ће задовољити потребу организма за добрим мастима. Према извештају "Еуропеан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион", добре масти олакшавању варење хране богате каротеноидима.
Научници са "University оф Барцелона" спровели су вишемесечно истраживање са више различите врста парадајза (сирови и кувани, са или без маслиновог уља), и открили следеће – иако су све врсте парадајза релативно успешне у снижавању маркера упале, као најефикаснији се показао кувани парадајз – сос направљен са маслиновим уљем. Закључено је да конзумирање ове комбинације има добар утицај на боље здравље срца.
Значај антиоксиданата – ловаца на слободне радикале
Деведесетих година прошлог века научници су открили шта доприноси прелиминарним фазама зачепљења артерија, појави атеросклерозе, рака, оштећења вида, срчаних обољења и других хроничних болести – слободни радикали. Они оштећују ћелије у процесу који се назива оксидативни стрес. Антиоксиданти смањују, успоравају, па чак и спречавају оштећења тако да су прозвани и "ловци на слободне радикале".
Бројне студије потврдиле су да је међу каротеноидним антиоксидансима ликопен најефикаснији у активирању синглетног кисеоника и елиминацији штетних слободних радикала. Ипак, треба напоменути да неки подаци указују на то да често узимање високих доза антиоксидативних суплемената може да буде штетно, па се зато препоручује уравнотежени дневни унос антиоксиданата из целих зрна, воћа и поврћа, као и парадајза и то куваног, јер се ликопен из њега тако лакше ослобађа и апсорбује.
Мања шанса за развој срчаних болести
Редовно конзумирање парадајза, који има комбинацију антиоксидативних и противупалних својстава, доприноси превенцији кардиоваскуларних болести. И у епидемиолошким истраживањима, као и у тестовима дејства суплемената, који су рађени на људима, ликопен се показао ефикасним у смањењу ризика од ових обољења. Објављени научни радови кажу да људи са већом концентрацијом ликопена у свом масном ткиву имају нижи ризик од инфаркта миокарда, а позитивни ефекти ликопена потврђени су и у једној студији која је недавно објављена у часопису "Current Медицинал Chemistry".
Истраживања о превенцији карцинома и конзумирања ликопена
Парадајз и ликопен повезују се са бројним користима у заштити од малигних обољења, посебно рака простате, желуца и плућа. Још 1999. године, објављивани су радови о ефектима конзумирања ликопена у парадајзу и производима од парадајза на различите врсте рака, укључујући карцином дебелог црева и ректума, панкреаса, желуца, дојке, и усне дупље.
Студија објављена у "Јоурнал оф Pharmacology анд Медицинал Chemistry" показала је да је парадајз, био он сиров, куван или прерађен (пире од парадајза, кечап, парадајз сос) одличан извор хране корисне за борбу против рака. Наравно, најмање га треба узимати у прерађеном облику.
Студија коју је објавио Јоурнал оф the Society фор Интегративе Oncology каже да је ликопен потенцијално средство за превенцију рака простате, а истраживање је поткрепљено анализама из више епидемиолошких студија и клиничкх испитивања на људима и животињама.
Еуропеан "Јоурнал оф Цанцер Превентион" објавио је преглед који је открио улогу ликопена у спречавању ризика од рака желуца, рангираног као други највећи узрок смрти у свету од рака. Све већи број студија каже да ликопен из парадајза штити од развоја рака плућа.
Нижи холестерол
Особе које редовно конзумирају парадајз имају значајно смањен ниво холестерола липопротеина ниске густине – лошег (ЛДЛ), кажу најновије студије. Насумично комбиновано истраживање у вези са дејством ликопена из парадајза и оксидацијом ЛДЛ, које су спровели нутриционисти University оф Торонто’с Faculty оф Медицине показало је да су учесници који су конзумирали намирнице које садрже ликопен имали значајно снижену пероксидацију липида у крви, и бржу оксидацију лошег холестерола.
Побољшајте здравље црева и ојачајте кости
Група истраживача из Шпаније проучавала је интеракцију између антиоксиданата из парадајза и здравља црева, а резултати студије објављене у часопису Јоурнал оф Фунцтионал Foods кажу да је кувани парадајз ефикаснији у поређењу са сировим у борби против лоших бактерија. Процес кувања појачава и његова пробиотичка својства.
Прелиминарна истраживања сугеришу да ликопен може да помогне у јачању костију и смањењу ризика од остеопорозе и да особе које са вишим нивоом ликопена у крви имају мањи ризик од прелома. Истраживање које је објавила организација Остеопоросис Интернатионал показало је да су жене у постменопаузи које су четири месеца конзумирале храну са више ликопена, по анализама имале смањење оксидативног стреса и мирујуће параметре мерења густине костију.
Ублажавање симптома астме и смањење ризика од можданог удара
Поједине мање студије сугеришу да би ликопен могао да помоћи у ублажавању астме тако што смирује упаљене дисајне путеве, а часопис Allergy каже да једна седмица оралног уноса ликопена може да олакша стање чак до 50 одсто пацијената.
Студија објављена на "neurology.org" сапштава да ликопен смањује ризик од било које врсте можданог удара, као и исхемијског можданог удара код мушкараца. У њу је било укључено више од 1.000 Финаца старости од 46 до 65 година, а налази су показали да су они са највишим нивоом ликопена у крви имали чак за 50 одсто смањени ризик од било које врсте можданог удара.